Uočene nepravilnosti
63

Inspekcija privremeno zabranila sječu šume u Trnovu

B. R.
Foto: Eko akcija
Foto: Eko akcija
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP) reagovala je na navod organizacije Eko akcija da se na izvorištu rijeke Rakitnice, općina Trnovo, vrši sječa širokih razmjera. Donijeli su odluku da privremeno zabrane sječu šume.
Kako su saopćili, odmah su reagovali i izdali nalog inspektorima da izvrše temeljit inspekcijski nadzor. Izvršen je nadzor u odjelima 36, 64 i 65 Gospodarske jedinice Gornja Rakitnica, Šumskogospodarskog područja Trnovsko, a koji se nalaze na širem lokalitetu izvorišta rijeke Rakitnice.

"U postupku inspekcijskog nadzora, a na osnovu raspoložive dokumentacije i evidencija utvrđeno je da se radovi u navedenim odjelima vrše na osnovu godišnjeg plana realizacije Šumskogospodarske osnove za Trnovsko područje, na koje je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo dalo saglasnost broj: 07-07-26- 42211-09/19 od 21. februara 2020. Za izvođenje radova u navedenim odjelima Kantonalno javno preduzeće za gospodarenje državnim šumama Sarajevo-šume d.o.o. Sarajevo je izradilo i usvojilo projekte za izvođenje. Odjel 36 G.J. Gornja Rakitnica projekt za izvođenje broj: 0103-3825-2A/19 od 30.12.2020., odjel 64 G.J. Gornja Rakitnica, projekt za izvođenje broj: 0103-881-2A/20 od 20.4.2020. i odjel 65 G.J. Gornja Rakitnica, projekt za izvođenje broj: 0103-152-2A/20 od 3.2.2020.", obrazložili su iz KUIP-a.

Kako su naveli, inspektori su u prisustvu odgovornih osoba preduzeća Sarajevo-šume utvrdili određene nepravilnosti i nedostatke u radu, a koji se uglavnom odnose na: uspostavljane pravilnog šumskog reda, evidentiranja posječene drvne mase, nepropisnog lagerovanja i odlaganja posječene drvne mase, kretanja šumskog traktora prilikom izvoza šumskih drvnih sortimenata izvan obilježenih i projektima predviđenih traktorskih puteva.

O utvrđenom stanju i nepravilnostima sačinjen je zapisnik o izvršenoj kontroli. S obzirom na to da su navedeni propusti u suprotnosti sa Zakonom o šumama KS, postupajući šumarski inspektori će u skladu sa svojim ovlastima, a na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, donijeti rješenje o privremenoj zabrani sječe šume u pomenutim odjelima.