BiH
0

Inić traži poništavanje dosadašnje procedure izbora ombudsmena

FENA
Kandidatkinja za mjesto ombudsmena u BiH Branka Inić uputila je članovima Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH predstavku u kojoj upozorava na učinjene nezakonitosti u procesu izbora i imenovanja tri ombudsmena BiH.

Ona ističe da je članom 3. tačka (4.) izmjena i dopuna Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH utvrđeno da "za imenovanje ombudsmana Parlamentarna skupština BiH osniva posebnu ad hoc komisiju koja objavljuje javni poziv".

Inić navodi da je Ad hoc komisija umjesto objave javnog poziva objavila javni konkurs za imenovanje ombudsmena BiH. Dodaje da je objavljujući konkurs umjesto javnog poziva, Ad hoc komisija prekršila član 3. tačka (4) ovog Zakona i onemogućila brojnim građanima, institucijama, nevladinim organizacijama i drugima da daju svoj prijedlog kroz koji bi iskazali svoju volju za određene kandidate za koje smatraju da mogu obavljati ovu značajnu funkciju.

"Objavljeni konkurs se ograničava isključivo na individualne prijave kandidata dok javni poziv, što i jeste duh Zakona o ombudsmenima, omogućava svim zainteresiranima da iskažu svoju demokratsku volju u odnosu na izbor ove vrlo bitne i odgovorne funkcije", navodi Inić.

Dodaje da je Ad hoc komisija, kršenjem člana 3. tačka (4) tu volju institucija, nevladinih organizacija, građana, spriječila što predstavlja osnov za utvrđivanje povrede člana 6. stav 1. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava.

Inić navodi i to da je Ad hoc komisija umjesto liste kandidata koji ispunjavaju uvjete sačinila bodovnu rang listu kandidata, vodila intervjue s kandidatima postavljajući im različita pitanja o konceptu rada Institucije ombudsmena, te zauzimala različit stav od kandidata do kandidata, dajući bodove.

Ona ističe da je pravljenjem "bodovne rang liste" umjesto liste kandidata Ad hoc komisija povrijedila zakon i dostavom rang liste Parlamentarnoj skupštini pokušala "utjecati" na volju zastupnika i izbor ombudsmena.

Također, dodaje ona, sačinjena "bodovna rang lista" Ad hoc komisije bi zaisgurno u preispitivanju pokazala da jedan dio kandidata ne ispunjavaju uslove konkursa.

"Ad hoc komisija je također suprotno zakonu "preuzela" rad Parlamentarne skupštine kada je riječ o predstavljanju koncepta rada Institucije ombudsmena. Molim vas da ovu predstavku razmotrite i kao odgovorno tijelo poništite dosadašnju proceduru izbora ombudsmena, čime bi se obezbijedila vladavina prava i stabilna autonomija zakona", navodi se u predstavci Branke Inić.