BiH
0

Implementiran projekt "Odgovorna vlast u BiH"

FENA
Udruženje izbornih zvaničnika u Bosni i Hercegovini (UlZBiH) je, zahvaljujući sredstvima Vlade Velike Britanije, od 1. novembra 2006. do 31. decembra. 2007. implementiralo projekt "Odgovorna vlast u Bosni i Hercegovini".

Glavni cilj ovog projekta je bio da se promovira odgovornost izabranih zvaničnika, nosilaca izvršne vlasti, savjetnika i njihove odgovornosti da služe javnosti ispred svojih privatnih interesa.

UlZBiH je angažovao svoje kapacitete i eksperte da ostvari ovaj cilj implementirajući podciljeve među kojima educiranje zvaničnika nakon općih izbora u BiH u oktobru 2006. godine o najvažnijim odredbama zakona o sukobu interesa u cilju podizanja svijesti o značaju poštivanja osnovnih etičkih principa u izvršavanju javne vlasti.

Također, promoviranje osnovnih principa i implikacija Zakona o sukobu interesa i Zakona o slobodi pristupa informacijama provodeći edukacione programe za relevantne predstavnike medija i NVO-a, te poboljšanje nivoa komunikacije između predstavnika medija i zvaničnika.

Tokom implementacije projekta, UlZBiH je održao 24 treninga i dva okrugla stola za 384 zvaničnika i 150 predstavnika NVO-a i medija.

Na jednodnevnoj završnoj konferenciji "Naučene lekcije", koja je održana u decembru 2007. izabrani i imenovani zvaničnici, članovi Centralne Izborne Komisije BiH, te predstavnici NVO-a su definirali sugestije, prijedloge i inicijative za izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH koje su dostavljene Interresornoj radnoj grupi Parlamentarne skupštine BiH za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH i Zakona o finansiranju političkih stranaka, saopćeno je danas iz Udruženja izbornih zvaničnika u BiH.