BiH
0

Idealno da popis stanovništva bude 2011.

SRNA
Populacioni fond UN (UNFPA) saopštio je povodom 11. jula - Svjetskog dana stanovništva da bi bilo idealno da BiH iduće godine provede popis stanovništva i domaćinstava.

"Iz razloga regionalne i međunarodne uporedivosti, bilo bi idealno da se popis provede u sklopu narednog kruga popisa stanovništva i domaćinstava u 2011. godini", izjavio je pomoćnik predstavnika UNFPA za BiH Faris Hadrović.

Hadrović je objasnio da je popis u BiH važan zbog toga što će dati obilje podataka koji trenutno nedostaju. 

"Tekući statistički podaci prijeko su potrebni za planiranje pružanja usluga u zdravstvu, obrazovanju, zapošljavanju, i tako dalje", naglasio je Hadrović, dodajući da popisni podaci mogu pozitivno uticati na politike i programe za poboljšanje života stanovništva.

On je poručio da će UNFPA nastaviti da pruža tehničku pomoć statističkim institucijama BiH za pripremu i realizaciju narednog popisa.

UNFPA u saopštenju za javnost podsjeća da je posljednji popis stanovništva i domaćinstava u BiH proveden 1991. godine, a da su se od tada desile mnoge promjene, zbog čega je potrebno obaviti novi popis, kako bi se došlo do pouzdanih i sveobuhvatnih podataka.