BiH
7

IDDEEA stvorila tehničku infrastrukturu za elektronsku identifikaciju građana

Klix.ba
U Banjoj Luci danas je održana konferencija na kojoj je zvanično zatvoren projekt koji je finansirala EU "Jačanje kapaciteta Agencije za idenfitikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH – IDDEEA“.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati ovog projekta koji uključuju unapređenje ljudskih i tehničkih kapaciteta IDDEEA-e u područjima informaciono-tehnološke sigurnosti te stručnog usavršavanja i certifikacije kadrova za specifična IT područja.

Najznačajniji rezultat ovog projekta odnosi se na unapređenje razvoja e-Uprave.

"IDDEEA je stvorila tehničku infrastrukturu za elektronsku identifikaciju građana, a za efikasno pružanje elektronskih usluga potrebno je da svi nivoi vlasti optimizuju svoje procese i prilagode ih ovom sistemu”, rekao je Siniša Macan direktor IDDEEA-e.

Dodao je da bi informatizacijom aktivnosti na svim nivoima vlasti nadležni organi omogućili 1,5 miliona bh. građana koji trenutno imaju elektronsku ličnu kartu da svoja prava ostvaruju elektronskim putem.

S druge strane, pružanje usluga građanima bi postalo efikasnije i transparentnije, mogućnost sitne korupcije bila bi svedena na minimum, a ovo bi ujedno bio i značajan doprinos procesu evropskih integracija u oblasti reforme javne uprave.

Na konferenciji su govorili predstavnici Evropske unije i implementatora projekta, a na značaj postignutih rezultata ukazali su i ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias te Arti Hilpus, ambasador Estonije u BiH.

Poboljšanje logičke i fizičke informacijske tehnologije, unapređenje vještina IT stručnjaka te edukacija primarnih i sekundarnih korisnika informacijskih sistema IDDEEA-e su bile tri osnovne komponente projekta.

Evropska unija je finansirala projekt u iznosu od 600.000 eura kroz IPA-u 2011. Projektne aktivnosti trajale su osamnaest mjeseci, a projekt je provodio italijansko-estonski konzorcij na čelu sa CSI – Piemonte iz Italije uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova i Akademije za elektronsku upravu Estonije.