Objavljen Pravilnik
47

I u BiH odvojeno odlaganje otpada kako bi se zaštitio okoliš

FENA
Objavom Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom od Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Bosna i Hercegovina se pridružila većini zemalja Evrope koje su uspostavile integrirani sistem za upravljanje ambalažom i ovom vrstom otpada.

Naime, nedavnim svečanim činom predaje potrebne dokumentacije u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma počela je implementacija Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom. Tvrtka Ekopak d.o.o. je uručila ministrici Branki Đurić kompletnu dokumentaciju kojom dokazuje ispunjavanje uvjeta za dobijanje dozvole za operatera sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom.

Osnivači tvrtke Ekopak su renomirane bh. tvrtke koje stavljaju u promet najveći dio ambalaže koja uveliko opterećuje okoliš i kao takve su spremne preuzeti odgovornost za prikupljanje ambalaže i kvalitetno upravljanje korisnim dijelom komunalnoga otpada.

Projekt-mendžerica u Ekopaku Amela Hrbat izjavila je Feni da su u skladu sa zahtjevima EU Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu zemlje članice EU obavezne uspostaviti sistem za prikupljanje, povrat i obnovu i reciklažu ambalažnog otpada, iz ukupnih tokova otpada.

"Takvi sistemi trebaju omogućiti sudjelovanje svih zainteresovanih strana, omogućiti uspostavu sistema upravljanja ambalažnim otpadom koji neće stvarati tržišne barijere, niti bilo kakvu nelojalnu konkurenciju, te preventirati diskriminaciju ambalaže na osnovu vrste ambalažnog materijala ili na osnovu proizvoda koji su bili upakovani u ambalažu", navela je Hrbat.

Direktiva Evropske unije propisuje ciljeve za obnovu i reciklažu ambalažnog otpada i vremenske okvire za koji se ti ciljevi moraju postići, ali ne i način na koji će se postići, već je ostavljeno svakoj zemlji da u skladu sa svojim specifičnostima razvija najefikasnije i najoptimalnije sisteme.

U zemljama Evrope su uspostavljeni različiti sistemi, s različitim troškovima uspostave i različitim efektima i rezultatima.

Iako su u zemljama Evrope implementirani različiti sistemi upravljanja ambalažnim otpadom, s različitim troškovima i različitim efektima implementacije, u principu postoje dva pristupa rješavanja ovog pitanja: integrirani sistem kakav je uspostavljen u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Španiji, Italiji, Grčkoj, Luksemburgu, Ujedinjenom Kraljevstvu, Švicarskoj, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Irskoj, Portugalu, Slovačkoj, Bugarskoj, Estoniji, Rumuniji, Latviji, Litvaniji, te depopozitni sistem kakav je implementiran u Danskoj, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj, Estoniji, Njemačkoj i Hrvatskoj.

"Objavom Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom od Federalnog ministarstva okoliša i turizma i naša zemlja se pridružuje većini zemalja Evrope u uspostavi integriranog sistema, čije su osnovne značajke da se bazira na principu odvojenog odlaganja otpada u posebno namijenjene kontejnere/ reciklažne otoke, za šta se koristi postojeća komunalna infrastruktura komunalnih preduzeća i privatnih sakupljača, što omogućava daljnji razvoj u tom pravcu – otvaranje novih radnih mjesta", ističe Hrbat.

Dalje navodi da ovaj sistem znači da je odgovornost podijeljena na sve učesnike u životnom lancu ambalaže i ambalažnog otpada, sistem je racionalan po troškovima i transparentan, ne stvaraju se tržišne barijere, a sistem je prihvatljiv za potrošače, tj. građane jer zadržavaju slobodu kupovine proizvoda u ambalaži i jednostavnog odlaganja ambalažnog otpada koji nastaje nakon konzumiranja tih proizvoda.

"Uspostava i razvoj infrastrukture za odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada, kao i medijske kampanje približavaju našu zemlju ostatku Evrope kojoj težimo. Reciklažna industrija se postavlja na čvrste temelje, a tržište sekundarnih materijala se stimulira, dok su efekti po okoliš proporcionalni troškovima", kazala je Feni projekt-menadžerica u Ekopaku Amela Hrbat.