Sarajevo
59

I ove godine dva zasebna skupa za obilježavanje godišnjice akcije "Pretis '92"

Piše: I. Č.
Obilježavanje u Novom Gradu
Godišnjica akcije “Pretis ‘92" pripadnika Armije RBiH, koja se odvila u noći sa 17. na 18. april 1992. godine u Vogošći, obilježena je i ove godine na zasebnim skupovima, jer organizatori iz Općine Vogošća i predstavnici boračkih udruženja nisu mogli da se dogovore sa organizatorima iz Općine Novi Grad.

Jedan skup je organiziran pred zgradom Općine Novi Grad Sarajevo, a drugi na teretnoj kapiji Fabrike namjenske industrije “Pretis” u Vogošći. Skupovi su organizovani u različitim vremenskim terminima.

Dva skupa, ista godišnjica

Iz Općine Vogošća saopćeno je da je danas u organizaciji Udruženja boraca Patriotska liga općine Vogošća i Udruženja veterana Specijalni odred policije Bosna MUP-a RBiH, održana centralna manifestacija vezana za obilježavanje godišnjice akcije izuzimanja materijalno-tehničkih sredstava iz kruga tvornice Pretis na teretnoj kapiji tvornice Pretis.

"Akcija 'Pretis' koja se smatra presudnom za odbranu Sarajeva i države BiH izvedena je u noći 17. na 18. april 1992. godine. Kako su naveli bivši pripadnici odreda Bosna, akcija je izvedena bez ispaljenog metka, bez ranjenih i poginulih i s takvom preciznošću, profesionalnošću i efikasnošću, kako to mogu izvesti samo izuzetno uvježbani pripadnici specijalne jedinice", saopćeno je iz Općine Vogošća.

Iz Općine Novi Grad pak napominju da je polaganjem cvijeća na spomen-obilježju brigadnom generalu Armije RBiH rahmetli Safetu Hadžiću ispred zgrade Općine danas obilježena 25. godišnjica pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, dobitnika najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan i njegovih saboraca.

"Uz vojne počasti Voda Oružanih snaga BiH, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast legendarnom pokretaču otpora agresiji na našu zemlju, čije će ime ostati zapisano u historiji bh. odbrambeno-oslobodilačke borbe. Na ovom mjestu okupile su se brojne delegacije, članovi porodice Hadžić i drugih porodica šehida i poginulih boraca, rodbina, prijatelji i saborci rahmetli Safeta Hadžića", saopćeno je iz Općine Novi Grad.

U jednom saopćenju se napominje da je u Vogošći održana "centralna manifestacija vezana za obilježavanje godišnjice", i to "bez ispaljenog metka, bez ranjenih i poginulih", a u drugom da je "obilježena 25. godišnjica pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata" i "njegovih saboraca".

I akcija Specijalnog odreda policije "Bosna", i pogibija Safeta Hadžića i njegovih saboraca su se, praktično, desili istog jutra, na istom mjestu i sa istim namjerama, a to je izuzimanje oružja za potrebe Armije RBiH.

Politički skupovi

Kako je saopćeno, akcija "Pretis" se smatra presudnom za odbranu Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, a izvedena je u noći sa 17. na 18. april 1992. godine. Izveli su je bivši pripadnici odreda Bosna, kako su naveli na skupu, bez ispaljenog metka, bez ranjenih i poginulih te s velikom preciznošću i profesionalnošću.

Na skupu u Vogošći su objasnili da je "neko" naredio da se akcija nastavi, pa su pripadnici drugih jedinica iz Starog Grada, Centra, Vogošće i Novog Grada krenuli u nastavak te akcije i upali u stupicu neprijateljskih snaga. Tako je na glavnoj kapiji Fabrike namjenske industrije "Pretis" poginuo Safet Hadžić i njegovi saborci.

Iz Općine Vogošća su nam kazali da ne žele ulaziti u političku pozadinu razdvajanja iste godišnjice u dva različita skupa.