Stigao bez pompe
60

I najviši vojni zvaničnik NATO-a Rob Bauer boravi u Sarajevu

D. Be.
Admiral Rob Bauer (u sredini)
Admiral Rob Bauer (u sredini)
U službenoj posjeti Sarajevu, sa članovima Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), boravi i najviši vojni zvaničnik NATO-a admiral Rob Bauer, saznaje Klix.ba.
Interesantno je da njegov dolazak u BiH nije najavljen u zvaničnim saopćenjima iz institucija, ali je primjećen danas na sastanku NAC-a, koje je predvodio zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana, sa članovima Predsjedništva BiH.

Na tom sastanku je izraženo uvjerenje da je ovo jedan od najvažnijih i najuspješnijih sastanaka za Bosnu i Hercegovinu u ovoj godini, a iz Predsjedništva BiH je naglašeno je da naša država nastavlja saradnju sa NATO-om, uz konstataciju da bi ona trebalo da bude i brža i obimnija.

Admiral Rob Bauer (drugi s lijeva)
Admiral Rob Bauer (drugi s lijeva)

Admiral Rob Bauer iz nizozemske Kraljevske mornarice je 33. predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a. Kao vojni savjetnik generalnog sekretara, admiral Bauer je najviši vojni oficir NATO-a.

On je osoba koja savjete svih 30 NATO-ovih načelnika odbrane predstavlja tijelima za donošenje političkih odluka, nakon čega se smjernice i direktive izdaju vrhovnom komandantu savezničkih snaga za Evropu, vrhovnom komandantu savezničkih snaga za transformaciju i generalnom direktoru Međunarodnog vojnog osoblja.

Najviši vojni zvaničnik NATO-a Rob Bauer nedavno je šokirao svijet dramatičnom izjavom da je rat s Rusijom realna mogućnost i da se za takvo nešto trebaju pripremati svi.

U razgovoru za crnogorsku Pobjedu poručio je da na Balkanu NATO vidi krhku stabilnost te dodao da je Milorad Dodik podržavao Moskvu i prije rata u Ukrajini i da to nije ništa novo.

Bauer je istakao da NATO prati kompletnu situaciju u svijetu, u svemiru i cyber prostoru.

"Pratimo sva dešavanja oko nas, u svijetu, u našoj zoni odgovornosti, uključujući Balkan."