Nacionalni spomenik, a ruševina
203

I dalje propada kasarna Jajce, jedna od najljepših građevina u Sarajevu

Piše: Nedžad Jamaković
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Kasarna Jajce, odnosno Kasarna Safet Hadžić, u Sarajevu sagrađena je 1914. godine za potrebe austrougarske vojske i imenovana je tada po princu Eugenu Savojskom, koji je osvojio i spalio Sarajevo 1697. godine. Danas, nepunih 100 godina nakon što je sagrađena, to je nacionalni spomenik, ali i devastirani objekt koji čeka da se nadležni smiluju i odluče šta će i kako će sa njim.

Ime Jajce kasarna nosi od 1915. godine kada je u nju preselila jedna austrougarska vojna bolnica iz Jajca. Kasarna, koja je jedna od najljepših građevina iz austrougarskog perioda u Sarajevu, dominira, uz Bijelu tabiju, cijelim gradom, tako da je nemoguće ne uočiti je, a s nje se pruža fenomenalan pogled na grad sa istočne strane. U njoj su se tokom godina smjenjivale vojske, a najduže se zadržala JNA. Od proteklog rata i četiri godine opsade Sarajeva, kasarna je napuštena i propada, uprkos tome što je u maju 2009. godine proglašena nacionalnim spomenikom. Danas nosi naziv po heroju proteklog rata i dobitniku Zlatnog ljijana Safetu Hadžiću.

Bez informacija o nacionalnom spomeniku

U Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ističu kako nemaju informacije o tome da li se poduzimaju radovi na sanaciji objekta, ili bilo koji drugi radovi, napominjući da je za hitne mjere zaštite, koje je utvrdila Komisija, nadležna Vlada Federacije BiH putem svojih ministarstava i institucija. Komisija je utvrdila hitne mjere zaštite u vidu čišćenja svih objekata graditeljske cjeline, ispitivanja i statičke analize konstruktivnih dijelova svih objekata, sa posebnim akcentom na glavni objekt kasarne. Također, Komisija je ocijenila potrebnim da se uradi konstruktivna sanacija vanjskih i unutrašnjih struktura svih objekata na mjestima gdje prijeti urušavanje konstrukcije, kao i da se zaštite svi objekti od negativnih vanjskih utjecaja.

Isto tako, Komisija je utvrdila propise u vezi sa konzervacijom, restauracijom, sanacijom i prezentacijom ovog nacionalnog spomenika, pa se, između ostalog, navodi da nijedan izvorni dio građevine, uključujući i postojeće materijale, neće biti zamijenjen novim ukoliko ne bude nedvojbeno dokazano da je nemoguće postići njegovo očuvanje konzervatorskim ili restauratorskim metodama. Također, dopuštena je adaptacija svih prostora s ciljem prilagođavanja savremenim potrebama (instalacije grijanja i drugi radovi vezani za enterijer), pod uvjetom da budu sačuvane stilske karakteristike objekata, uz odobrenje nadležnog ministarstva i stručni nadzor nadležne službe zaštite.

"Graditeljska cjelina se može koristiti u ugostiteljske, obrazovne i kulturne svrhe, odnosno na način koji neće ugroziti integritet cjeline i njegovo značenje u strukturi grada, a njeni prostori bit će otvoreni i dostupni javnosti", odgovorili su za Klix.ba u Komisiji.

Bez odgovora iz Vlade FBiH

Budući da su hitne mjere zaštite povjerene Vladi FBiH i njenim institucijama i tijelima, pokušali smo dobiti odgovor u Vladi, ali je on do objave ovog teksta izostao. No, odgovor je manje-više poznat, a to je da nije učinjeno ništa ili gotovo ništa, što najbolje pokazuju fotografije koje vam donosimo u fotogaleriji.

Prema podacima koje je u svom diplomskom radu o kasarni Jajce navela autorica Merima Aličić Delić, kasarna ima simetričnu osnovu oblika slova E (napravljena u čast Eugena Savojskog) dimenzija 55,94x38,85 metara. U odnosu na pristupni plato objekt je izdignut za 45 cm. Južno krilo je ujedno i glavno i najveće (5,94 m x 10,60 m) i postavljeno je u smjeru istok-zapad. Ostala krila su manja i nadovezuju se na njega prema sjevernoj strani (14,50x28,25 m i 12,00x13,80 m). Srednje krilo predstavlja "osovinu" objekta i u njemu su smještene stepenice i sanitarni čvorovi.

Južnoj fasadi je posvećeno najviše pažnje, s obzirom na to da je to glavna fasada i da se ispred nje nalazi veliki pristupni trg. Jedino je sa te strane moguće sagledati objekt. Kompoziciju fasade čine tri hotizontalna niza prozora. Horizontalnost je dodatno naglašena spratnim i krovnim vijencima. Na južnoj fasadi postoje četiri kule. Dvije velike krajnje i dvije manje centralne kule. Na ovoj fasadi na sredini smješten je i glavni ulaz naglašen portalom sa grbom Vojske Austro-Ugarske.

Interesantna investitorima, spremna za predaju u nadležnost Vladi FBiH

Površina kompleska iznosi 8.812 kvadrata. Pored objekta kasarne, koji je ujedno i najveći objekt u kompleksu, cjelinu čine i sljedeći objekti:

  • Garaže, magacini i spremišta
  • Kupatilo i praonica
  • Kuhinja
  • Magacin materijalno-tehničkih sredstava
  • Prijavnica

Objekt kasarne Jajce svojom atraktivnošću, nakon gubitka vojne namjene, iako ruševan, itekako je interesantan za investitore kojih je bilo nekoliko, među kojima su najveće interesovanje pokazali arapski investitori, a u posljednje vrijeme spominje se i zainteresovanost Ministarstva vanjskih poslova BiH da preseli u ovaj objekt. No, u isto vrijeme se postavlja i pitanje vlasništva nad ovim objektom, budući da, osim u Ministarstvu, i u Željeznicama FBiH smatraju kako imaju pravo na raspolaganje zgradom.

Međutim, iz Ministarstva odbrane BiH dobili smo odgovor kako je kasarna danas neperspektivna lokacija za Oružane snage BiH, u čijem je posjedu još uvijek. "U njoj nema materijalno-tehničkih sredstava i danas je još samo čuvamo. Prema potpisanom sporazumu između Vijeća ministara i entitetskih vlada, kasarna će biti uskoro predata Vladi Federacije BiH i sve je spremno za tu primopredaju. Sve druge priče u vezi sa kasarnom su netačne", odgovorili su za Klix.ba iz Ministarstva odbrane BiH.

I tako, kasarna, dok se čeka primopredaja i rješavanje drugih pitanja u vezi s njom, i dalje propada pred očima svih koji su zaduženi za njeno očuvanje i brigu o našem nacionalnom blagu.