Sastanak u Općini Stari Grad
0

Rekonstrukcija kasarne Jajce bi koštala od 13 miliona do 30 miliona eura

Klix.ba
Nakon dugogodišnjih napora i zalaganja Općine Stari Grad Sarajevo da se riješi status objekta "Jajce kasarna", Komisija za državnu imovinu BiH je prošlog mjeseca donijela odluku da se "Jajce kasarna" izuzima od zabrane raspolaganja državnom imovinom koja potpada pod odredbe Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH i Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom FBiH.

Dalje raspolaganje objektom "Jajce kasarna", prema Odluci Komisije, vršit će se isključivo na način i po postupku propisanom važećim propisima svih nivoa vlasti u BiH, kojima je obuhvaćena materija prometa nekretnina.

Kako bi se razjasnile nadležnosti i nejasnoće nastale nakon donošenja Odluke, te utvrdio plan djelovanja u narednom periodu, 18.decembra je u Općini Stari Grad održan sastanak predstavnika svih nivoa vlasti uključenih u rješavanje ove problematike.

Sastanku su prisustvovali predstavnici federalnog i kantonalnog Ministarstva prostornog uređenja, Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Agencije za promociju stranih investicija u BiH, Kantonalnog Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa, te nadležnih općinskog službi. Sastanak je održan na poziv načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, a vodio ga je savjetnik Mehmedalija Huremović, koji je od početka uključen u problematiku rješavanja problema "Jajce kasarne".

Sastanak je prošao u radnoj i konstruktivnoj atmosferi gdje su se svi prisutni izjasnili za što brže djelovanje i rješavanje statusa "Jajce kasarne". Zaključeno je da se u roku od 15 dana od stručnih nadležnih organa formira Stručna radna grupa koja će sačiniti Program aktivnosti i dinamiku njegove realizacije.

Prema riječima načelnika Hadžibajrića, sada sudbina "Jajce kasarne" zavisi od nadležnih organa i njihove ekspeditivnosti, s obzirom da postoje zainteresovani investitori.

"Dogovorili smo se da zatražimo od Vlade FBiH, da na osnovu zahtjeva Općine Stari Grad, donese odluku o pravu raspolaganja nad objektom 'Jajce kasarna'. Rekonstrukcija objekta u obliku u kojem se sada nalazi, kao kulturno-historijski spomenik, koštala bi oko 12-13 miliona eura. Međutim, kompletan projekat rekonstrukcije objekta, uz uređenje enterijera u zavisnosti od njegove nove namjene, zatim rekonstrukcija putne infrastrukture, te eventualna izgradnja kosog lifta do objekta, koštala bi puno više, oko 25-30 miliona eura. Zainteresovani investitori već postoje, i to su isti oni koji su pokazali interesovanje prije nekoliko godina, i to nije nikakva tajna", rekao je Hadžibajrić.

Jedna od ideja je da se raspiše međunarodni tender za obezbjeđenje investitora koji bi bio voljan da uloži finansijska sredstva u stavljanje objekta u funkciju, po opredjeljenju djelatnosti koja se u njemu može obavljati.

Predstavnici Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo potvrdili su danas da postojeća planska dokumentacija nije u koliziji sa eventualnim zahvatima na ovom objektu.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović, iskazao je zadovoljstvo današnjim sastankom i izrazio nadu da će ovaj objekat konačno biti riješen.

"Veoma je bitna Odluka nadležne Komisije kojom se otvara mogućnost Fladi FBIH da u okviru svojih nadležnosti može prenijeti pravo raspolaganja ovim objektom na Općinu Stari Grad. Time se otvaraju mogućnosti direktnog učešća lokalne zajednice, odnosno kantonalnog nivoa u sređivanju ovog stanja, a sa druge strane se otvaraju zakonski modaliteti za mogućnost koncesioniranja, odnosno modaliteti javno-privatnog partnerstva i ulaska privatnog kapitala u finansiranje ovih aktivnosti", istakao je Petrović.

Ministar je dodao da se nada da će svi koji učestvuju u rješavanju statusa "Jajce kasarne" u martu ili aprilu iduće godine konačno imati i pravno i finansijski zaokruženu situaciju.