BiH
0

HVIDR-a se protivi primjeni Kaznenog zakona BiH iz 2003. godine

FENA
Članovi HVIDR-e oglasili su se danas priopćenjem za javnost u kojem ističu da je Kazneni zakon BiH iz 2003. godine, koji primjenjuje Sud BiH protiv osoba optuženih za kaznena djela ratnih zločina, za njih nepovoljan te da predstavlja presedan u sudskoj praksi.

"U Kazneno popravnom domu 'Kula' u Istočnom Sarajevu i u pritvorskoj jedinici Suda BiH optuženi za ratni zločin su započeli štrajk glađu koji traje od 8. siječnja, a u povodu kršenja temeljnih ljudskih prava i pravnih normi, jer se za njih primjenjuje Kazneni zakon BiH koji je stupio na snagu 2003. godine", pojašnjavaju u Udruzi HVIDR-a.

Članovi te udruge smatraju kako su optuženi za ratne zločine prisiljeni iskoristiti i takav potez kao posljednji oblik prosvjeda

."U želji da pred zakonom budu tretirani bez diskriminiranja ugrozili su svoje živote ne umanjujući težinu optužnice, a imaju pravo na pravedno suđenje uz primjenu odgovarajućih zakona. Mnogi procesi na županijskim sudovima, a koji se vežu za ista ili slična kaznena djela, vođeni su ili se vode tako da se osumnjičeni javljaju na sudske pozive, bez određivanja mjere pritvora, a što ide u prilog činjenici da u ovoj državi nismo svi jednaki pred zakonom", navode u Udruzi.

Iz te udruge upozoravaju državne institucije i to u prvom redu Ustavni sud BiH, Vijeće ministara BiH, te resorno ministarstvo i sve stranke koje participiraju u vlasti da primjena zakona koji tretiraju i ova kaznena djela treba biti jedinstvena na cijelom prostoru BiH.