BiH
129

Humanitarni bazar za Edukativni centar Nova Kasaba povodom Dana otvrenih vrata OŠ "Malta" u Sarajevu

Klix.ba
Danas učenici, nastavnici i roditelji OŠ „Malta“ organiziraju manifestaciju Dan otvorenih vrata. Manifestacija će budućim prvačićima i njihovim roditeljima ponuditi sve što treba da znaju prije početka škole, međutim, ono po čemu je Dan otvorenih vrata OŠ Malta drugačiji ove godine jeste humanitarni bazar koji organiziraju učenici „Malte“ za svoje drugare iz Edukativnog centra Nova Kasaba.

Odlukom Vlade Kantona Sarajevo Edukativni centar Nova Kasaba je dodjeljen kao područna škola OŠ „Malta“ a, budući da je Edukativni centar Nova Kasaba udaljen 123 km od OŠ „Malta“, tako je to i najudaljenija područna škola u Evropi sa 118 učenika i 17 nastavnika instruktivne nastave.

Učenici, uposlenici i roditelji školske zajednice OŠ „Malta“ svjesni su činjenice u kojoj se nalazi povratnička populacija na širem području Srebrenice, kao i težine borbe koju roditelji i učenici u Edukativnom centru Nova Kasaba podnose svakodnevno da bi ostvarili svoja osnovna ljudska prava, posebno pravo djeteta da ostvari obrazovanje u svome interesu, da uče svoj jezik – bosanski jezik i svoju historiju.

U petak 20. aprila 20-tak učenika razredne nastave iz Nove Kasabe došli su u goste svojim vršnjacima iz OŠ „Malta“ u okviru učeničke razmjene, čiji je cilj da približi porodice dvije škole i , u konačnici, olakša učenicima iz Nove Kasabe polaganje junskih razrednih ispita u jednoj poznatoj sredini.

Također, da bi učenicima iz Nove Kasabe olakšali na putu kvalitetnijeg obrazovanja i ostvarivanja svoga interesa u obrazovanju, učenici, nastavnici i roditelji OŠ Malta su organizirali bazar gdje će ponuditi na prodaju razne učeničke rukotvorine, igre, zabavu i raznoliku hranu iz različitih nacionalnih kuhinja (bosanska, turska, talijanska), prirodne sokove, slatkiše, voćne salate.

Bazar će biti održan dvokratno od 10-13h i od 15-17h, kako bi omogućili što većem broju ljudi posjetu i mogućnost da svoj topli obrok potroše na ukusnu hranu, ili da kupovinom učeničkih rukotvorina podrže prikupljanje novca koji će u potpunosti biti utrošen u nabavku nastavnih sredstava za Edukativni centar Nova Kasaba.