"Dogovoreni princip"
20

HSP u odbrani Ivane Lovrić: Ona je jedna od rijetkih koji su prisustvovali svim sjednicama

Klix.ba
Ivana Lovrić
Ivana Lovrić
Hrvatska stranka prava oglasila se povodom izjave Ćamila Durakovića u vezi sa zastupnicom HSP-a Ivanom Lovrić, a koja je ispred koalicije Domovina izabrana u Narodnu skupštinu RS i koja u posljednje tri godine nije niti jednom postavila poslaničko pitanje. Kako kaže predsjednik HSP-a Nikola Raguž, ti navodi su zlonamjerni.

"Domovina je prioritetno utemeljena zbog zajedničkog nastupa na Izborima 2014. godine. Efekat je bio odličan, Domovina je dobila 5 zastupnika u NSRS, 8 izaslanika u Vijeću naroda. S druge strane, stranke koje nisu bile dio projekta Domovina nisu uspjele ostvariti ni jedan mandat u RS. Navodi da se zastupnica HSP-a Ivana Lovrić nije oglašavala u NSRS su zlonamjerni obzirom da Ćamil Duraković očigledno ne zna ili ne želi znati da koalicija funkcionira na način da istu predstavlja šef kluba koji iznosi usuglašena stajališta kluba Domovina. HSP postupa po dogovorenim principima ne želeći jednostranim istupima skupljati jeftine političke poene i rušiti jedinstvo unutar Domovine. Pojedinci koji daju sebi pravo nastupati u svoje ime bez usuglašenog stajališta koalicije i davanjem bombastičnih izjava ne doprinose boljitku povratničke populacije prije svega Hrvata i Bošnjaka. Zastupnica HSP Ivana Lovrić je jedna od rijetkih koja je nazočila svim sastancima kluba i sjednicama NSRS“, kaže Raguž u sapćenju.

Iz HSP-a tvrde kako u Koaliciji Domovina nikada nisu učestvovali HDZ 1990 i HNS, te da je nastala djelovanjem Prvog marta.

"HSP je u razdoblju formiranja Domovine imao 3 zastupnika u Parlamentu FBiH, jednoga zastupnika u Parlamentu BiH, kao i zastupnike u Kantonalnim skupštinama, desetine općinskih vijećnika. Kao stranka koja baštini ideologiju i patriotizam prema svojoj zemlji našeg čelnika Blaža Kraljevića koji je zbog branjenja cjelovite BiH mučki ubijen nećemo dopustiti da nas pokušava omalovažiti Ćamil Duraković. Naše sudjelovanje i zastupnički mandat u okviru Koalicije Domovina nije rezultat nikakvog mešetarenja, kako navodite, nego stvar dogovora sa našim partnerima u cilju boljitka povratničke populacije. Za postignuti dogovor za Domovinu dobili smo apsolutnu potporu od Biskupa Franje Komarice prilikom sastanka predstavnika koalicije sa uvaženim biskupom. Kao utemeljetelji koalicije predvođeni nasim zastupnikom zamjenikom predsjednika HSP-a i ovlaštenim zastupnikom koalicije Domovina Vinkom Jakićem smo činili sve za jedinstvo i povjerenje unutar koalicije. Mi također i danas ne dvojimo da je to jedini put za uspjeh na izborima i mogućnost pomoći povratničkoj populaciji te očuvanju jednakosti i očuvanju cjelovitosti naše domovine BiH", kaže Raguž.

On poručuje kako pokušaji destabiliziranja i rušenja koalicije te opstrukciji sastanka probosanskohercegovačkih stranaka zakazanog za 5. mart u Doboju neće uspjeti.

"Dijeliti lekcije najmanje pravo ima neuspješni i poraženi kandidat za načelnika općine Srebrenica Ćamil Duraković koji je uz svu logistiku u svakom pogledu svih bosanskohercegovačkih stranaka izgubio poziciju načelnika. Pozivati sve probosanskohercegovačke stranke da izađu same na izbore u RS je blago nazvati „politički dilentatizam“. Poznato je s kakvim su uspjehom završile stranke koje su nastupile samostalno na izborima 2014 u RS. Loše pripremljeni sastanci stranaka u organizaciji Ćamila Durakovića sa ciljem osobne promocije u samoproglašenog vođu i kandidata za predsjednika RS su završili masovnim nedolaskom političkih subjekata. HSP stoga poziva sve bosanskohercegovačke stranke na sastanak u Doboj u organizaciji SBiH u cilju jedinstva i zajedničkog nastupa na izborima 2018. u RS kroz koaliciju Domovina", zaključuje se u saopćenju HSP-a.