BiH
1.7k

Hrvatski mediji kritikovali Hadžifejzovića: Voditelj iz BiH seksistički vrijeđao Kolindu

Klix.ba
Kolinda Grabar-Kitarović i Senad Hadžifejzović
Kolinda Grabar-Kitarović i Senad Hadžifejzović
Senad Hadžifejzović u svojoj emisiji sinoć je kritikovao izjavu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o tome da je BiH najveća prijetnja za Hrvatsku i da islam u BiH postaje sve radikalniji, poručivši joj da joj treba pouka iz vjeronauka. Ipak hrvatski mediji smatraju da je bh. voditelj seksistički vrijeđao predsjednicu Hrvatske.

Hadžifejzović je hrvatskoj predsjednici poručio da osoba može biti radikalna, ali ne i islam, kako je ona nedavno izjavila za Defense News, prilikom učešća na sigurnosnom forumu NATO-a u Kanadi.

"Tumačenja vjera su Vam banalna, ne pristaje Vam biti manijakalna niti antiklerikalna. Greška Vam je kardinalna, pitajte bosanskog kardinala. Tek poneka plavuša je banalna, vi morate biti ličnost intelektualna. Vi ste osoba senzualna, a naša stanja prema vama su veoma emocionalna. Glede nas Bosanaca, vi ste gospođa fatalna...", kazao je između ostalog Hadžifejzović.

Ipak, hrvatski mediji ovu poruku Hadžifejzovića ocijenili su seksističkim komentarom i vrijeđanjem hrvatske predsjednice.

"Hadžifejzović joj je zamjerio 'antiklerikalizam' i uputio joj prilično neprimjerenu, kako je rekao, 'pouku iz vjeronauka'. No, na tom nije stao. Komentirao je i njezin izgled i psihičko stanje", prenosi Jutarnji.hr.

Da je Hadžifejzović hrvatskoj predsjednici uputio seksističke komentare smatraju i novinari Večernjeg lista.

"Izjave o radikalnom islamu zasmetale su BiH voditelju i vlasniku Face TV-a Senadu Hadžifejzoviću. Predsjednici RH poručio je da treba poduke iz vjeronauka, nadodajući da ona nije tek obična plavuša, već treba biti 'senzualna ličnost'. Uz nekoliko seksističkih komentara pokušao je uzvratiti izjavama Grabar-Kitarović koja je, prije svega, naglasila da islamska zajednica u Hrvatskoj izolira radikale", prenosi Večernji.hr.

RTL piše kako je Hadžifejzović poznat po kontroverznim komentarima, naglasivši da se "spustio nisko" u komentarisanju hrvatske predsjednice.

"Senad Hadžifejzović, vlasnik Face TV-a i komentator političkih aktuelnosti na toj televiziji bliskoj medijskom tajkunu Fahrudinu Radončiću, poznat po kontroverznim komentarima, pa i oglašavanju hajki na pojedine novinare u BiH, iznio je niz seksističkih komentara na račun predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Uzvraćajući na njezine sporne teze o islamu u Bosni i Hercegovini, Hadžifejzović se spustio na kudikamo nižu razinu", prenosi RTL.

Kritiku je na račun Hadžifejzovića uputila i hrvatska stranka HDSSB.

"Oštro osuđujemo napad Hadžifejzovića, bh. voditelja na predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović koji je očito proistekao iz njezinog isticanja problema nestabilnosti Bosne i Hercegovine zbog velikog utjecaja Srbije i Moskve s jedne strane, te Ankare i vjerskog radikalizma s druge strane, koji destabiliziraju i Hrvatsku i hrvatski narod, i na području Hrvatske i u BiH kao konstitutivni narod", prenosi Index.hr.