BiH
0

Hrvatska izručila Galiba Hadžića, Kantonalni sud odredio pritvor

Piše: D. Brkić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je početkom marta 2015. godine uhapšen u Zagrebu, Kantonalni sud Tuzla odredio je jednomjesečni pritvor za Galiba Hadžića (20), iz Seljublja, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio tri pokušaja ubistva u februaru i martu 2014. godine.

Također, Hadžić je osumnjičen da je u sticaju počinio krivična djela nedozvoljenog držanja oružja i ekspolozivnih materija. Inače, Galib Hadžić je rođak Merseda Hadžića, zvanog Mirso Švicarac, koji je već osuđivan zbog različitih krivičnih djela.

Nakon pucnjave u martu 2014. godine kada je Galib Hadžić u po bijela dana i pred očima brojnih prolaznika iz automatske puške pucao u automobil u kojem su bili Beriz Kabilović i Đani Elezović on se dao u bijeg, a na osnovu međunarodne potjernice uhapšen je u Zagrebu. Zajedno sa njim uhapšen je i Enes Hadžić, također rođak Merseda Hadžića, kod koga je pronađeno i 22.000 eura i 5.000 švicarskih franaka.

Galib Hadžić se sumnjiči da je 19. februara 2014. godine u Lukavcu ranio Sanela Toromanovića, a u martu iste godine teško je povrijedio Beriza Kabilovića i Đanija Elezovića.

Hadžić je na pomalo bizaran način uhapšen na zagrebačkom Jarunu. Policajci su vidjeli grupu mladića koji su vježbali, a kod jednog od njih primjetili su pištolj za pasom. Nakon legitimisanja Hadžić je uhapšen, a potom je uslijedila i ekstradicija.

Osumnjičenog Hadžića saslušao je kantonalni tužilac. Istraga se nastavlja.