Ivo Josipović u Sarajevu
0

"Hrvatska ima interes da BiH bude stabilna i funkcionalna država"

FENA/SRNA
Ivo Josipović u posjeti Sarajevu (Foto: Fotoservis)
Ivo Josipović u posjeti Sarajevu (Foto: Fotoservis)
Republika Hrvatska ima interes da BiH bude stabilna i funkcionalna BiH, koja će ostvariti svoje ciljeve ulaska u NATO i EU, izjavio je danas u Sarajevu hrvatski predsjednik Ivo Josipović, nakon razgovora sa članovima Predsjedništva BiH.

Ustvrdio je da ovom posjetom našoj zemlji želi potvrditi želju Republike Hrvatske da BiH bude stabilan i stalni partner, posebno u ostvarivanju njenih ključnih vanjskopolitičkih ciljeva.

Josipović je izjavio da će Hrvatska nastaviti pružati snažnu podršku BiH na njenom evropskom i evroatlantskom putu.

"Novo vrijeme donosi nove politike. Ova generacija političara mora riješavati probleme i nema pravo da ih ostavlja narednim generacijama“, rekao je novinarima Josipović nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH.

On je naglasio da je stabilnost i funkcionalnost BiH potrebna i zbog Hrvata koji su konstitutivni narod u BiH. Josipović je naveo da Hrvatska snažno podstiče Hrvate u BiH da aktivnom ulogom doprinose razvoju zemlje.

On je napomenuo da je želja Hrvatske da BiH bude njen stabilan i provjeren partner.

Predsjednik Hrvatske smatra da dvije zemlje treba što prije da krenu u rješavanje otvorenih pitanja. Josipović je napomenuo da Hrvatska i BiH moraju aktivnije da sarađuju na privrednom planu i zajedničkom nastupanju na trećim tržištima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić ocijenio je da je Josipovićeva posjeta potvrda prijateljskih odnosa dvije zemlje i zajedničke želje da se još bolje sarađuje u korist građana i identičnih spoljnopolitičkih ciljeva.

Predsjednik susjedne zemlje u četvrtak će posjetiti selo Ahmiće gdje će se izviniti za zločine koje je HVO počinio 1993. godine nad Bošnjacima.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović posjetit će sutra u popodnevnim satima Međunarodni sajam privrede u Mostaru.

Tom će prigodom hrvatski predsjednik na simboličan način izraziti potporu i čestitati organizatorima na uspješno organiziranoj te manifestaciji.