Stranka za BiH
0

"HRT krivi sliku o Sarajevu"

Sarajevo-x.com
Nakon emisije koja je prikazana u četvrtak navečer na prvom programu Hrvatske radiotelevizije pod nazivom Dossier.hr, reagovali su čelnici Stranke za Bosnu i Hercegovinu. U saopštenju koje su nam uputili ističu kako žele skrenuti pažnju javnosti na "sve učestalije medijske i političko-propagandne pokušaje da se glavni grad Bosne i Hercegovine predstavi kao grad nacionalne i vjerske netolerancije".

Oni ističu da je u sinoćnjoj emisiji na HRT-u "prikazana iskrivljena, nestvarna i zlonamjerna slika Sarajeva".

"Osim što su nastojali da minoriziraju udio Hrvata, Srba i ostalih koji žive u Sarajevu, autori emisije i slikom i riječju trudili su se da glavni grad BiH predstave kao 'zatvoreni grad u kojem vehabije, ekstremna islamska sekta, mijenjaju život Bosne', ističu iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu te dodaju: "U zlonamjerno režiranoj emisiji HTV-a, Sarajlije nisu mogle prepoznati svoj grad niti nasjesti na takve konstrukcije, ali nas mora zabrinuti efekat koji ova i slične emisije postižu kod gledalaca izvan naše zemlje, posebno u susjednoj i prijateljskoj Hrvatskoj."

"Nastojanje da se Sarajevo predstavi kao grad vjerske netolerancije, sa neprestanim insinuacijama o 'bijeloj Al-Kaidi' koja tobože hvata maha među Bošnjacima, direktno je usmjereno na miniranje društvenih i političkih napora da se učvršćuje suživot, multinacionalnost i multikonfesionalnost u Bosni i Hercegovini. Upravo u Sarajevu se najbolje na djelu pokazao duh tih vrijednosti, jer tokom najduže opsade u istoriji, građani Sarajeva koji su skoro četiri godine bili žrtve terorizma, nisu učestvovali u osvetama, već su nastavili prakticirati toleranciju i suživot u najtežim uslovima," stav je ove bh. stranke.

Stranka za BiH izražava svoje razočarenje nad ovako zlonamjernim televizijskim portretiranjem Sarajeva, kojim se, navode u saopštenju, "upravo Sarajevo, koje je uvijek bilo mikrokozm Bosne i Hercegovine, pokušava žigosati kao prepreka multietničnosti i multikonfesionalnosti u našoj zemlji".

"Da su autori HRT-ove emisije imali namjeru prikazati objektivnu sliku Sarajeva, takvi i slični napori, koji su norma a ne izuzetak u Sarajevu, bi bili zastupljeni," stav je SBiH.