"Koševska Hills"
0

Hrpa smeća pod prozorima najelitnije zgrade u Sarajevu

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Ispod prozora jedne od najluksuznijih zgrada u Sarajevu nazvane "Koševska Hills" u Bolničkoj ulici jutros se u lijepo urađenoj živici mogla vidjeti hrpa smeća koja je najvjerovatnije izbačena kroz prozor.

Na smeće ispod većine zgrada, zbog navika novog stanovništva koje sve češće preuzimaju i starosjedioci, uglavnom smo navikli. Izgleda da ni stanari luksuznih zgrada u kojima stan od 80-ak kvadrata košta najmanje pola miliona maraka nisu imuni na sve rašireniju naviku stanovnika urbanih sredina - bacanje smeća kroz prozor.

"Objekat je izgrađen prije sedam godina, po američkim standardima, u dva bloka, sa garažom iz koje se dolazi liftovima do svakog stana, sa veoma reprezentativnim ulaznim holom, ekskluzivnom opremom, obezbjedenjem 24 sata... tako da je ova zgrada uvijek bila atraktivna za visoko pozicionirane diplomate od ambasadora do direktora međunarodnih kompanija", stoji u jednom prospektu za prodaju stana u pomenutoj zgradi.

U Zakonu o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo pak stoji kako su kazne za ugrožavanje javne površine za fizička lica od 10 do 500 KM, za pravna od 500 do 3.000 KM, zavisno od procjene sudije.