Održan sastanak
1

Hrenovica: Sistemski riješiti problem poslovanja "Skenderije"

Klix.ba
Aktuelna problematika u poslovanju Javnog preduzeća "Skenderija" bila je povod današnjem sastanku ministra privrede Kantona Sarajevo Emira Hrenovice sa direktorom Hajrizom Bećirovićem, načelnicima sektora, predstavnicima Skupštine, Nadzornog odbora i Sindikata ovog preduzeća.

Direktor Bećirović je upoznao ministra Hrenovicu sa problemima koji u Skenderiji traju još od 2007. godine, sa poslovnim dugom ovog preduzeća koji iznosi 1.2 miliona KM, te činjenicom da plate radnicima kasne tri mjeseca. Prema njegovim riječima neophodno je što prije zajednički i sistemski riješiti ovu problematiku, kako bi Skenderija ponovno profunkcionisala kao sportski, kulturni i poslovni centar.

"Ministarstvo će učiniti sve da Skenderija ne zapadne u još težu situaciju, i da u skladu sa finansijskim mogućnostima nastavimo sa kapitalnim ulaganjima. Trebate omogućiti što bolje uvjete za organizaciju privrednih sajmova u Skenderiji, te učiniti sve da u budućnosti poslovne prostora koriste ekspoziture banaka, pošte, apoteka il telekom centara", istakao je ministar Hrenovica, koji je još jednom potcrtao kako je Skenderija bez sumnje naš kulturno-sportski hram.

Prema njegovim riječima, s obzirom da je u Kantonu Sarajevo na snazi Odluka u privremenom finansiranju, realizacija konkretnih projekata vezanih za ovo preduzeće može se očekivati tek nakon usvajanja budžeta KS za 2013.godinu.

Vlada Kantona je ranije donijela Zaključak kojim se menadžment Skenderije zadužuje da u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama provede realizaciju radova na zaštiti objekta Ledena dvorana Centra Skenderija.