BiH
427

Hrabri biciklisti: Pređeni kilometri samo su dio napora i muke Srebreničana

Piše: Er. M.
Ahmet Alibabić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Među biciklistima koji su u okviru 11. maratona Bihać - Srebrenica večeras zajedno sa učesnicima Marša mira došli u Potočare su i Suljo Keranović iz Cazina, te Neira Čaušević i Ahmet Alibabić iz Bihaća.

Oni su zajedno sa oko 220 biciklista prešli 500 kilometara do Srebrenice, a ovogodišnji učesnici maratona dolaze iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Švicarske, Švedske i SAD-a.

Suljo Keranović iz Cazina uprkos tome što je rođen bez ruke treći put učestvuje u ovom biciklističkom maratonu.

Za Klix.ba je kazao kako je put bio naporan, ali da se isplatio jer je njegov cilj bio da prenese poruku da se nikada ne treba zaboraviti genocid u Srebrenici.

"Ako budemo zaboravljali - on će se ponoviti. Sam dolazak ovdje izaziva teške emocije. Svi ti kilometri pokazali su nam napor i muku Srebreničana", rekao je Keranović.

Osamnaestogodišnja Neira Čaušević iz Bihaća prvi put učestvuje na maratonu.

"Bilo je teško, ali se nadam da će mi iduće godine biti lakše. Ipak najteže je doći ovdje i vidjeti ovo sve", rekla je Čaušević.

Ona je istakla kako nije bilo nikakvih incidenata, te kako su svi jedni drugima pomagali.

"Mladima bih poručila da se organizuju i da dođu ovdje kako god. Taj put koji pređemo ovdje samo je dio težine koju su ljudi iz Srebrenice preživjeli", rekla je ona.

Ahmet Alibabić iz Bihaća stariji je učesnik maratona na kojem učestvuje već šest godina.

"Zadovoljstvo nam je što smo tu. Ne znam kako bih mogao da propustim maraton. Živim i pripremam se za taj maraton kako bih došao ovdje i klanjao dženazu", kazao je Alibabić.

Istakao je da je ovo najmanje što biciklisti mogu uraditi kako bi odali počast tragično stradalim žrtvama genocida u Srebrenici.

"Putovali smo tri dana u tri etape. Dnevno 160 kilometata uz kraće odmore. Prvi dan bile su velike temperature, drugi dan već je bilo lakše, ali najvažnije je da je vrijedilo", rekao je Alibabić.