BiH
0

Hoće li Vatikan konačno priznati Međugorje?

Sarajevo-x.com
Da li se Gospa zaista ukazivala djeci u hercegovačkom gradiću Međugorje kako bi lokalnim vjernicima uputila poruku? Da li je mjesto koje je dosad posjetilo preko 30 miliona vjernika podvala? Pitanja su to o kojima su već dugo podijeljeni katolici, a brojne su debate o ovom "čudu modernog doba".

Nakon višegodišnjeg skepticizma Vatikan bi se uskoro i zvanično mogao izjasniti o "slučaju Međugorje" i tvrdnjama da je Isusova majka zaista posjetila Balkan, kaže kardinal Vinko Puljić u intervjuu za Reuters.

Smjernice za katolički svijet, ukoliko bi sadržavale jasno izražavanje skepticizma prema fenomenu Međugorja, rizikuju da naiđu na ozbiljan kamen spoticanja kod onih vjernika koji ovu lokaciju smatraju novim Lourdesom (francuskim gradom u podnožju Pirineja poznatom po vjerovanju da se tu ukazala Djevica Marija).

"Čekamo na nove direktive o ovom pitanju", kaže Puljić i dodaje: "Mislim da nećemo morati čekati dugo. To bi se moglo desiti ove godine, ali nije sigurno... U novembru idem u Rim i moramo o tome raspravljati."

Oficijelna katolička crkva nije pokazivala naklonost Međugorju, a to se najviše iskazivalo posljednjih mjeseci. Biskup Ratko Perić iz Mostara upozorio je katolike na "nekritičko vjerovanje" u Međugorje i uveo restrikcije župljanima.

"Braćo i sestre, nemojmo se ponašati kao da su ova 'priviđanja' stvarna i vrijedna vjerovanja", rekao je na propovjedi.

U julu je papa Benedikt XVI razriješio svih svećeničkih dužnosti fra Tomislava Vlašića, bivšeg "duhovnog vođe" šest vizionara zbog preuveličavanja priča o priviđenju Gospe i sumnje da je bio upleten u seksualne odnose s jednom časnom sestrom, te da je otac njenog sina.

Istraga se fokusirala na navodne "sumnjive doktrine, manipulaciju pokajnicima, misticizam i neposlušnost spram odredbi". Bivši fratar nazivan je "modernim Rasputinom" a Međugorje se stavljalo u kontekst antikomunizma i hrvatskog nacionalizma.

Podsjetimo, šest osoba obznanilo da im se 1981. godine ukazala Djevica Marija na način kao što se vjeruje da se desilo i u Lourdesu i portugalskom gradu Fatima. U godinama koje su slijedile ovo mjesto je postalo centar vjerskih hodočašća u kojem su posjetioci oživljavali svoju vjeru. Ipak, istovremeno je lokalitet bio u fokusu kontroverzi uslijed činjenica da ga Vatikan nije priznao.

Svake godine u Međugorje dođu milioni hodočasnika.

"Ljudi imaju pravo da se mole gdje hoće, pa i u Međugorju", kaže kardinal Puljić dok čeka na posljednju riječ Vatikana.