O presudi iz Strazbura
202

HNS uzvraća žestoko: Kovačević je unitarista, Hrvatima se neće nametati politički predstavnici

A. Ku.
Čelnik HNS-a Dragan Čović (Foto: Ivica Galović/Pixsell)
Čelnik HNS-a Dragan Čović (Foto: Ivica Galović/Pixsell)
Hrvatski narodni sabor (HNS) oglasio se povodom presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Kovačević protiv Bosne i Hercegovine" i poručio da se Hrvatima neće nametati politički predstavnici.
"Podsjećamo domaću javnost i međunarodnu zajednicu da je podnositelj zahtjeva dugogodišnji unitaristički aktivist i savjetnik drugoga bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, uzurpatora pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Kao što je uoči donošenja presude isti priznao, njemu i drugim političkim aktivistima nisu u interesu zaštita i promocija ljudskih prava, nego je njihov konačan cilj ukinuti konstitutivnost naroda i nametnuti unitaristički politički sistem", navode iz HNS-a.

Dodaju da je "cilj te radikalne političke agende postići poredak u kojem će Bošnjaci, s obzirom da su najbrojniji konstitutivan narod, vladati u unitarnoj državi i nametati svoje predstavnike Hrvatima i svima drugima".

HNS, kažu, ostaje privržen Dejtonskom mirovnom sporazumu koji garantira mir između tri konstitutivna naroda.

"Napadi na temeljna ustavna načela, uključujući ravnopravnost konstitutivnih naroda, pridonose nestabilnosti BiH i usporavaju njen euvropski put", navode.

HNS smatra kako se sve odluke Ustavnog suda BiH kao i presude Evropskoga suda za ljudska prava trebaju implementirati, uključujući odluku o legitimnom predstavljanju i jednakopravnosti konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama i prestanku diskriminacije Židova, Roma i drugih manjinskih skupina te svih drugih građana zbog kršenja njihovoga pasivnog izbornog prava.

"Hrvatski narodni sabor smatra da pojedine interpretacije presude ‘Kovačević protiv BiH’ i druge presude donesene kao ishod političkog aktivizma unitarističkih političara iz BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava, ne mogu dovesti u pitanje ravnopravnost Hrvata, Bošnjaka i Srba. Ti su komentari politički motivirani, bez utemeljenja u ljudskim pravima i protivni su Dejtonskom mirovnom sporazumu", poručuju iz HNS-a.

Na kraju dodaju kako pozdravljaju navode Evropskog suda za ljudska prava da vlasti BiH trebaju odlučiti koji je najbolji politički sistem i na koji način adresirati pitanje diskriminacije ljudskih prava.