"Pozitivna priča u BiH"
0

HKD "Napredak" priredio prijem za novinare

FENA
(Foto: Sarajevo-x.com)
Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" upriličilo je u klubu Lira i ove godine prijem za predstavnike medija.

Kako je istakao predsjednik Društva Franjo Topić, prijem je prilika da zahvale novinarima na korektnom praćenju Napretkovih aktivnosti.

Topić je podsjetio da je "Napredak" jedna pozitivna priča u BiH.

"Napredak", koji je prošle godine obilježio 20 godina od obnove, ističe se brojnim aktivnostima. Između ostalog, organizira i potiče brojne kulturne manifestacije i stipendira talentirane studente, a aktivni su i u izdavačkoj djelatnosti. Unutar Napretka djeluju mnoge kulturne i sportske organizacije.

Prošla godina je, između ostalog, bila u znaku obilježavanja 20. godine od obnove rada. U sklopu toga je održan simpozij povodom 20 godina HKD "Napredak" i veliki koncert "20 godina s vama".

Historija Napretka seže u daleku 1902. godinu. Tako je 14. septembra 1902. godine u Mostaru osnovan pod nazivom "Hrvatsko potporno društvo za siromašne đake i naučnike", a 11. novembra te godine u Sarajevu pod nazivom "Hrvatsko društvo za namještanje djece na zanate i u trgovinu". Godine 1904. sarajevsko društvo u naziv dodaje riječ "Napredak". Mostarsko i sarajevsko društvo ujedinjuju se 1907., a pod nazivom “Hrvatsko prosvjetno i kulturno društvo Napredak” djeluje od 1914.

Napredak nesmetano radi do 1949. godine, kada ga vlast ukida. Napredak je ponovno počeo s radom 29. septembra 1990, nakon što je u Sarajevu održana obnoviteljska skupština.