Općina Centar, Sarajevo
0

Hitno zatvoriti bespravno gradilište kod Pionirske doline

Sarajevo-x.com
Nakon što je nastavljena bespravna izgradnja enormno velikog objekta na 12 etaža na lokalitetu kod trolebujske okretaljke Pionirska dolina (Nahorevska 5), oglasilo se Općinsko vijeće Centar.

Kako je istaknuto iz ovog vijeća, poduzete su aktivnosti općinske inspekcije i nalog za obustavu radova koji se izvode bez potrebnih dozvola i saglasnosti pošto oni mogu izazvati neželjene posljedice i ugroziti sigurnost okolnih objekata i gasnog sistema jer se izvode na dionici visokotlačnog prstena gasnih instalacija. Stoga je Općinsko vijeće Centar uputilo inicijativu Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo da hitno donese odluku po žalbi investitora Bedre Hasanovića na rješenje urbanističko-građevinskog inspektora Općine Centar o rušenju izvedenih radova. U slučaju da žalba bude usvojena Ministarstvo treba da precizno navede koje bi činjenice trebalo iznijeti u rješenju da bi ono bilo prihvaćeno, budući da su sve materijalne činjenice u inspekcijskom postupku jasne i navedene.

U protivnom, Općinsko vijeće Centar traži od Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS da preuzme odgovornost za legalizaciju bespravne gradnje svih budućih investitora koji će bespravno graditi.

Vijeće zahtjeva od općinske inspekcijske službe da donese rješenje o zatvaranju gradilišta, uz asistenciju policije. Također nalaže Pravobranilaštvu Općine Centar da kod nadležnog suda podigne tužbu sa prijedlogom za donošenje sudske mjere obezbjeđenja kao i privremene mjere za obustavljanje građevinskih radova. Vijeće nalaže općinskom načelniku da urgentno kontaktira rukovodioca Kantonalnog tužilaštva Sarajevo kako bi predmet krivične prijave protiv investitora Hasanovića, zaprimljene 29. juna 2011. godine odmah bio uzet u rad.

Na ovaj način Općinsko vijeće Centar želi poslati javnu poruku svim onima koji bespravnom gradnjom vrše agresiju na ovu općinu, da će se takvim namjerama odlučno suprotstaviti, a protiv takvih "agresora" poduzimati sve zakonom propisane mjere, pa čak i zatvorske kazne, navodi se u saopštenju.