BiH
30

Hercegovačko "žuto zlato" sve traženije na crnom tržištu

Piše: Ž. M.
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Iako se na legalnom tržištu može kupiti rezani i sušeni duhan, jeftinija, a samim tim i građanima povoljnija varijanta je kupovina duhana ilegalnim putem.

Sve češće poskupljenje cigareta primorava građane koji se ne mogu odreći ove ovisnosti da odustaju od pušenja fabrički proizvedenih cigareta, kako domaćih, tako i stranih, pa se konzumenti ovih proizvoda odlučuju da kupuju mrvljeni duhan i da sami sebi prave cigarete.

Ova sve učestalija praksa kod nas je otvorila novo područje crnog tržišta prodaje i preprodaje duhana.

Taj duhan se može nabaviti na različitim mjestima: na tržnicama, ispred kuća, kod neregistrovanih proizvođača i preprodavača ili putem interneta.

Reporter portala Klix.ba je otišao u zapadnu Hercegovinu, čije klimatsko i geografsko podneblje odgovara za uzgoj duhana, kako bi razgovarao sa uzgajivačima ovog hercegovačkog "žutog zlata".

Najintenzivnija sadnja ove kulture zadnjih godina se nalazi na prostoru između širokobriješke i gradske općine gdje je skoro svaka vrtača sa plodnom zemljom u ljutom hercegovačkom kršu iskorištena sadnjom ove kulture.

Nakon dugotrajnog nagovaranja, nekolicina uzgajivača duhana je pristala na razgovor pod uvjetom da budu anonimni.

U razgovoru sa njima, potvrdili su nam da je ponovo do aktualizacije sadnje ove kulture došlo zadnjih godina kada je cijena cigareta porasla, pa se radi ekonomske krize sve više pušača bazira na kupovinu rezanog duhana gdje uz kupljene papiriće i filtere ručno prave cigarete. Cijena hercegovačkog rezanog duhana se kreće između 25-30 KM po kilogramu, što zavisi od kvalitete duhana.

Jedan od sagovornika nam je rekao da se fabrički pakovani duhan i duhan koji se "ispod ruke" kupuje od proizvođača ili preprodavača razlikuju samo u cijeni.

Kazao je da je na plećima građana BiH već preteško breme nameta, poreza i drugih davanja, pa se oni koji su krizu osjetili odlučuju na jeftiniju varijantu pušenja, pa kupuju duhan po najpovoljnijoj cijeni, jer drugačije ne mogu.

Do osoba koje prodaju ovaj duhan dolazi se putem "prijateljske preporuke", kod već poznatih prodavača i preprodavača, koji imaju raširenu mrežu kupaca.

Prema mišljenju uzgajivača duhana, sama država je kriva za procvat ilegalnog tržišta duhana pošto je vrlo mala otkupna cijena duhana. Ta cijena iznosi oko 3 KM za jedan kilogram, te bi, kako navode, trebala biti mnogo veća i stimulativnija kako bi sami proizvođači duhana registrirali i nosili svoj proizvod na otkup. Tako bi se neutraliziralo ilegalno tržište prodaje, te kroz legalni otkup i plaćanje poreza punile i onako prazne budžetske kase.

Jedan od sagovornika nam je rekao da je za njih veliki rizik na ovaj način prodavati duhan, ali su i oni na to bili prisiljeni radi teške ekonomske krize, kao i sami pušači, jer im se za 3 KM koje nudi država za kilogram duhana ne isplati uzgajati ovu kulturu.

Na jedan dunum zemlje (1.000 m2) može se zasaditi oko 2.000 stabljki duhana. Kad je dobra godina na ovoj površini se može dobiti 250 kg osušenog duhana.

"Ako je otkupna cijena 3 KM po kilogramu, zarada je oko 750 KM, bez ulaznih troškova koji iznose oko 400 KM. Dakle naša čista godišnja zarada bi bila 350 KM" , istakao je jedan od naših sagovornika, koji je još kazao da se po ovoj cijeni ne bi nikome isplatilo uzgajati duhan pošto u Hercegovini nema velikih obradivih površina kao u Semberiji ili Posavini gdje se također uzgaja duhan, ali mnogo lošije kvalitete.

"Mi smo mali proizvođači rezanog duhana, tako da naša trenutna zarada ilegalno prodanog duhana samo popunjava i onako slabe kućne budžete", ističe naš sagovornik.

Najveći rizik u ovom poslu, od proizvodnje do samog konzumenta duhana, na sebe preuzimaju prekupci koji u zadnje vrijeme sve više "padaju" u ruke zakona.

Osim tržišta BiH potražnja za hercegovačkim žutim zlatom je porasla i u susjednoj Republici Hrvatskoj.

Naime kako je u susjednoj Republici Hrvatskoj cijena duhanskih proizvoda još veća nego u BiH, a životni standard ljudi sličan, mnogi prekupci pokušavaju duhan ilegalno prebaciti u Hrvatsku, jer se u susjednoj zemlji za njega postiže cijena od 200 do 325 kuna tj, od 50-60 KM po kilogramu.

Preko državne granice zakonski je moguće prenijeti 250 grama duhana a sve preko toga je kažnjivo. Prema riječima našeg sagovornika, jedan prekupac iz BiH nedavno je svojim vozilom pokušao da prebaci 10 kilograma duhana u susjednu Republiku Hrvatsku.

Na jednom od graničnih prijelaza između Gruda i Imotskog hrvatski carinici su mu pronašli kutije sa duhanom i protiv njega su podnijeli prekršajnu prijavu uz novčanu kaznu koja je iznosila 10.000 kuna, tj 2.500 KM.

Naime, po zakonima Republike Hrvatske za pokušaj ilegalnog prebacivanja duhana preko granice uz prekršajnu prijavu za svaki kilogram duhana se plaća novčana kazna od 250 KM.

Zbog ovih učestalih ilegalnih radnji granična policija i carina Republike Hrvatske je pojačala kontrolu kako na samom graničnom prijelazu tako isto i sa dubinskim kontrolama, štiteći tako legalnu proizvodnju i prodaju duhanskih proizvoda u svojoj zemlji i Evropskoj uniji.

Na naš upit da li Federalna uprava policije (FUP) vrši kontrole na ovom području, naši sagovornici su rekli da često dolaze u kontrole.

"Ali obično kod nas zateknu manje količine duhana koje prikažemo za vlastitu upotrebu, a jedan dio duhana damo po otkupnoj cijeni od 3 KM. Tako da pomoću tih papira koliko toliko možemo opravdati veću količinu zasađenog duhana. Našli smo rupu u zakonu i tako se snalazimo", kaže naš sagovornik.