BiH
9

Hennessey: Odvajanje učenika u HNK je diskriminacija

FENA
Mary Ann Hennessey (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mary Ann Hennessey (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šefica sarajevskog ureda Vijeća Evrope Mary Ann Hennessey se zajedno sa zamjenicom ministra civilnih poslova BiH Denisom Maglajlić-Sarajlić, sastala s premijerom Hercegovačko-neretvanskog kantona Denisom Lasićem i ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a Zlatkom Hadžiomerovićem, načelnicima općina Čapljina i Stolac te s direktorima i školskim odborima osnovnih i srednjih škola iz tih općina.

Na sastancima je razgovarano o uvjetima neophodnim za provođenje presude Općinskog suda u Mostaru od 27. aprila ove godine, u kojoj je "utvrđeno da je odvajanje učenika na temelju njihove etničke pripadnosti u školama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona diskriminirajuća praksa", što predstavlja kršenje zakona o zabrani diskriminacije i Evropske konvencije o ljudskim pravima i elementarnim slobodama, saopćeno je iz sarajevskog ureda Vijeća Evrope.

Hennessey je ohrabrila relevantne predstavnike škola, općina i Hercegovačko-neretvanskog kantona da razviju zajednički akcioni plan da bi se osiguralo da u narednoj školskoj godini škole budu u potpunosti integrirane.

Istakla je da bi obrazovanje u BiH, posebno u svjetlu ambicija za evropske integracije zemlje, trebalo da promoviše multikulturalno i demokratsko društvo, istovremeno poštivajući različitosti u lokalnim zajednicama, uključujući jezik ili kulturne specifičnosti.

Premijer HNK-a Denis Lasić i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a Zlatko Hadžiomerović istakli su da su opredijeljeni za brzo rješavanje ovog slučaja i da će, zajedno s Vijećem Evrope, poduzeti korake da bi se presuda što prije provela u djelo te segregacija učenika okončala.

Vijeće Evrope je voljno pružiti svu neophodnu pomoć lokalnim institucijama u ovim naporima, ali također očekuje od svih aktera u procesu da razumiju svoju odgovornost i šansu, koja može biti historijska, kako bi se ukinule prakse koje dijele djecu i društvo po etničkom ili bilo kojem drugom osnovu. Došlo je vrijeme za ovu promjenu, koja će biti na dobrobit cijele zajednice i budućnosti BiH.

Zajednička posjeta Hennessey i Maglajlić-Sarajlić je također jasan signal državnih institucija BiH, koje su potpisnice konvencija Vijeća Evrope, da su spremne podržati ovaj proces koji vodi ka ukidanju diskriminatornih praksi širom zemlje, navodi se u saopćenju.