Ko će im se pridružiti
79

HDZ, SBB i SDP dogovorili formiranje vlasti u Federaciji

FENA
U Federaciji Bosne i Hercegovine od petka treba da krene proces formiranja nove parlamentarne većine, izjavio je danas u Sarajevu novinarima Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a BiH, nakon dužeg razgovora s generalnim sekretarom SDP-a BiH Nerminom Nikšićem koji je i aktuelni premijer FBiH.

Po Nikšićevoj izjavi, novu većinu bi, osim njegove i Čavarine stranke, trebalo da čine Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ1990) i Savez za bolju budućnost BiH (SBBBiH).

Dvotrećinska većina je 66 poslanika, a navedene četiri stranke imaju 56.

Ko će se pridružiti, ostaje da se vidi, naglasio je premijer nakon što je kazao da je u razgovoru postignut visoki nivo saglasnosti o programskim načelima buduće vlade, podržane od parlamentarne većine.

HDZBiH odranije insistira da njegovo učešće u vladi isključi Hrvatsku stranku prava i Narodnu stranku "Radom za boljitak".

Nikšić i Čavara, kako su generalno izjavili, razgovarali su o načelima funkcioniranja buduće većine u vlasti te će o detaljima biti upoznati predsjednici četiriju navedenih stranaka, a oni bi trebalo da ih razmotre u petak. Sljedeća faza bi trebalo da bude postizanje sporazuma, najavili su ovi zvaničnici SDP-a BiH i HDZ-a BiH.

Među načelima o kojima je danas bilo riječi su provedba presude iz Strazbura u dijelu koji se odnosi na federalni nivo, stvaranje ambijenta za ekonomski razvitak što podrazumijeva i izgradnju koridora 5-C, nastavak započetih i otvaranje novih investicija itd.

Kad su u pitanju zakoni koji su trenutno u parlamentarnoj proceduri, na sastanku je postignut visoki stepen saglasnosti pa mogu vrlo brzo biti doneseni, izjavio je Nikšić.

Usaglašen je i zakon o autocesti na koridoru 5-C, rečeno je.

Današnji razgovori visokih dužnosnika SDPBiH i HDZBiH jedna su od faza koje su uslijedile nakon što je SDP objavio da raskida partnerstvo sa Strankom demokratske akcije (SDA), jednom od učesnica dosadašnje koalicije na vlasti čiji su dio i HSP te stranka "Radom za boljitak".

Po raskidanju koalicije sa SDA, SDP je objelodanio novo partnerstvo s opozicionim SBBBiH.