Parlament BiH
72

HDZ ponovo glasao protiv prijedloga da se otvori GP Gabela Polje za školarce iz BiH

I. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zastupnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) bili su na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH protiv inicijative da se od Vijeća ministara BiH traži da u roku od 10 dana provede proceduru prema Hrvatskoj vezanu za otvaranje GP Gabela Polje za školarce iz BiH.

Granični prijelaz Gabela Polje još uvijek je zatvoren za školarce iz Bosne i Hercegovine koji pješače 14 kilometara, preko Graničnog prijelaza Doljani, do škola koje pohađaju u Republici Hrvatskoj. Jedini otvoreni granični prijelaz između Bosne i Hercegovine i Hrvatske je, otkako je krenula pandemija koronavirusa, onaj u Doljanima. Svi drugi su zatvoreni, uključujući i Gabela Polje, koji je s obzirom na dnevne migracije lokalnog stanovništva s obje strane granice bio najfrekventniji.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije prihvatio da se na dnevni red uvrsti inicijativa kojom se od Vijeća ministara BiH traži da u roku od 10 dana provede proceduru prema Hrvatskoj kako bi se omogućio promet učenika preko GP Gabela Polje. Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) ponovo je glasala protiv.

"HDZ je ponovo protiv mog zahtjeva da se otvori GP Gabela Polje, da djeca ne idu u školu 14 kilometara preko Doljana. A polugodište prolazi", napisao je Damir Arnaut na Twitteru.

GP Gabela polje, prema sporazumu RH i BiH, malogranični je prijelaz za lokalno stanovništvo, ali se svako pola godine prekategorizira za međunarodni putnički promet, čime se rasterećuje prijelaz u Doljanima. I tako to funkcionira već sedam godina. Nažalost, sada je korona kriza sve usporila.