"Nezakonit proces"
549

HDZ bojkotuje izbore u Travniku: Ne želimo Bošnjacima birati načelnika, a ni novog Komšića

E. M.
Foto: Vitez.info
Foto: Vitez.info
Općinski odbor HDZ-a u Travniku danas je odlučio da neće sudjelovati na vanrednim izborima za načelnika Općine Travnik te da je to njihov bojkot izbornog procesa.

Na danas održanom odboru HDZ-a BiH u Travniku je poručeno da je ova odluka njihov svojevrstan odgovor na cjelokupnu situaciju, na sve ono što se dešavalo izbornog dana i na poruke koje su se slale kako se ne smije dopustiti da Hrvat bude načelnik Travnika.

"Nažalost, CIK BiH, koji bi trebalo da štiti zakonitost i demokratičnost izbora napravio je, duboko sam uvjeren, svjesno cijeli niz propusta, donosile su se neke odluke koje nemaju zakonsko uporište i na taj način se priključili onima koji su poslali poruke na izborni dan da Hrvat ne smije biti načelnik Travnika“, kazao je predsjednik OO HDZ BIH Travnik Bojan Domić.

Iako su postojale određena nagađanja da će HDZ pružiti podršku nekom od kandidata, Domić je kazao da se to neće dogoditi te da im je jasno poslana poruka od nadležnih da su ovo izbori za načelnika Travnika iz reda jednog naroda.

"Osim što ih smatramo nezakonitima, mi poštujemo načelo legitimnog predstavljanja i ne želimo Bošnjacima birati načelnika, ne želimo poput nekih birati nekog novog Željka Komšića. Stoga i ovim putem pozivamo naše članove i simpatizere, kao i Hrvate općine Travnik da podrže našu odluku o bojkotu izbora i da na taj način zajedno pošaljemo poruku CIK-u, ali i cjelokupnoj javnosti što mislimo o ovim izborima te pokušaju nametanja Bosne i Hercegovine po mjeri jednog naroda“, dodao je Domić.

Odluka o bojkotu izbora donesena je jednoglasno uz to da će se pravna borba nastaviti na Ustavnom sudu BiH gdje će HDZ BIH uputiti apelaciju na odluku Suda BiH koji je odbio žalbu o održavanju prijevremenih izbora za načelnika Općine Travnik.