Sastanak Čović - Tihić
0

HDZ BiH protiv podjele Mostara

SRNA
Sulejman Tihić i Dragan Čović
Sulejman Tihić i Dragan Čović
HDZ BiH protiv je prijedloga SDA o ponovnoj podjeli Mostara na više opština, rekao je Srni predsjednik mostarskog odbora HDZ-a BiH Slađan Bevanda.

Kada je riječ o promjenama Statuta Mostara, kaže Bevanda, stav HDZ-a BiH je da ovaj grad treba da bude uređen kao ostale jedinice lokalne samouprave BiH i da bude jedna izborna jedinica.

"SDA ima puna usta integracija u BiH, a otvoreno zagovara podjele u Mostaru", rekao je Bevanda. 

On smatra da pitanje grada Mostara treba riješiti u sklopu predstojećih ustavnih promjena u BiH, uz poštovanje odluka Ustavnog suda BiH. 

''Sve treba biti stvar dogovora. Odluka Ustavnog suda BiH treba se poštovati. Povratak na staro vrijeme nije dobar. Moramo ići naprijed", rekao je Bevanda.

On ističe da se u Mostaru ne smije uvoditi skup sistem, već da ovaj grad treba da bude jeftin i funkcionalan i da se razvija normalno.

Bevanda očekuje da će, ipak, doći do dogovora između političkih stranaka. 
Predsjednici SDA Sulejman Tihić i HDZ-a BiH Dragan Čović razgovaraće danas u Odžaku o Mostaru. 

Predsjedništvo SDA zaključilo je nedavno da rješanje za Mostar treba biti na tragu prelaznog mostarskog statuta, koji predviđa šest opština, odnosno ponovnu podjelu grada na Neretvi.

Problemi u vezi sa mostarskim statutom, koji je 2004. donio visoki predstavnik Pedi Ešdaun, ponovo su otvoreni kada je Ustavni sud BiH proglasio nevažećim dijelove koji se odnose na izbor vijećnika u Gradsko vijeće, jer je do sada sa svakog od šest gradskih područja biran jednak broj vijećnika - po tri, bez obzira na broj stanovnika, pa je tako bošnjački glas vrijedio kao tri hrvatska.