Kantonalni odbori
0

HDZ BiH, HDZ 1990 i HSS-NHI smatraju Vladu SBK-a nelegalnom

FENA
Travnik
Travnik
Srednjbosanski kantonalni dobori HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i HSS-NHI-ja smatraju odluke s jučerašnje izvanredne sjednice Skupštine Srednjobosanskog kantona nelegalnim i uputi će zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnom sudu BiH, Vijeću za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

"Za nas", kako stoji u saopćenju iz navedenih stranaka, "Vlada Srednjobosanskog kantona nije izabrana i njezine odluke nećemo prihvatiti sve dok se Ustavni sud ne očituje o njima."

Navedeni kantonalni odbori smatraju tzv. platformaše udruženjem za razvlašćivanje Hrvata i onima koji generiraju sve dublju i dublju političku krizu sada i u Srednjobosanskom kantonu.

Svi dužnosnici HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i HSS-NHI-ja pozivaju se da odbiju saradnju bilo koje vrste s predstavnicima ovog udruženja (nelegalne Vlade), ali da svoje dužnosti obnašaju u skladnu s Ustavom i zakonom.

Jednoglasno je zaključeno da je ovo politički terorizam i sramotno ponašanje bošnjačkih predstavnika u Skupštini Srednjobosanskog kantona i političkih izdajnika hrvatskog naroda Karoline Pavlović, Blaženke Lukić i Alana Škare, a podaničko ponašanje onih Hrvata koji su bez volje legitimnih predstavnika hrvatskog naroda prihvatili ponuđene im funkcije na temelju grubog kršenja srdnjobosanskoga Ustava.

"O svemu ćemo izvijestiti predstavnike međunarodne zajednice i, kako ništa ne očekujemo od njih jer smo sami tražili rješenja i kada se ova država stvarala, a koje ne bi ni bilo da upravo ključnu ulogu nije odigrao hrvatski narod. Demantirat će nas ako ovom kantonu vrate paritet koji su joj oduzeli i koji je imala".

Legitimni predstavnici hrvatskog naroda ove tri stranke neće odustati od borbe i poručuju svima da smo tu i tu ćemo ostati.

O narednim mjerama zaštite ustavnog poretka u Srednjobosanskom kantonu javnost će biti informirana", stoji u saopćenju iz kantonalnih ureda triju spomenutih stranka.