BIRN - Justice Report
0

Haški tribunal finansirao odbranu većine optuženih za ratne zločine

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Haški tribunal finansirao je odbranu većine optuženih za ratne zločine, ali podaci o ukupnom iznosu izdvojenog novca ne mogu biti objavljeni, saopćio je BIRN - Justice Report.

Tokom suđenja, Tribunal mjesečno izdvaja i do 40.000 maraka za glavnog i dodatnog branioca, a dosad je od 133 optužena, potpuno ili djelimično snosio troškove odbrane za njih 120.

Magdalena Spalinska, glasnogovornica Haškog tribunala, pojašnjava da nije u mogućnosti da daje informacije o ukupnim troškovima za odbranu.

Većini optuženih, prema njenim riječima, odobrena je puna pokrivenost troškova za to.

"Od 133 optužena, 81 je imao u potpunosti pokrivene troškove, dok je 39 imalo djelimično", kazala je Spalinska.

Jedan od optuženih koji će djelomično snositi troškove odbrane je Zdravko Tolimir, penzionisani general Vojske Republike Srpske (VRS), koji je nepravosnažnom presudom osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i drugih zločina.

Prema odluci Apelacionog vijeća Haškog tribunala, Tolimir će snositi troškove odbrane od blizu 34.000 maraka.

Spalinska objašnjava da je procedura za donošenje odluke o pravnoj pomoći vrlo detaljna i zahtijeva sveobuhvatnu analizu imovinskog stanja optuženog.

"Na optuženom koji zatraži pravnu pomoć je teret dokazivanja da je slabog imovinskog stanja. On je taj koji mora Sekretarijatu Tribunala dostaviti detaljne informacije o svojim sredstvima, kao što su direktni prihodi, bankovni računi, pokretna i nepokretna imovina", kazala je Spalinska.

Nakon toga, dodaje ona, sekretar provodi istragu i procjenjuje prihode optuženog.

Ako se utvrdi da je potpuno ili djelomično slabog imovinskog stanja, međunarodni sud snosi troškove odbrane.

Sekretarijat Tribunala ranije je utvrdio da Radovan Karadžić i Ratko Mladić, kojima se sudi za genocid i druge zločine u BiH, takođe moraju snositi dio troškova za odbranu.

Istragom je utvrđeno da Karadžićeva porodica raspolaže pokretnom i nepokretnom imovinom i 2011. godine je odlučeno da mora sam snositi dio troškova od 300.000 KM.

Također, Sekretarijat Tribunala je utvrdio da vrijednost Mladićeve imovine premašuje njegove potrebe.

Miodrag Stojanović, dodatni branilac u timu Mladićeve odbrane, kazao je da njegov branjenik ima imovinu koja se sastoji od stana sa 105 kvadrata.

"Po standardima Haškog tribunala, Mladić treba da ima 25 kvadrata po članu domaćinstva. Pošto on živi samo sa suprugom, prema procjeni, ima 55 kvadrata prostora viška. To dođe 1.000 i nešto eura po kvadratu", kazao je Stojanović.

On ističe da njemu standardi Haškog tribunala nisu prihvatljivi. Ali realno, kako dodaje Stojanović, to su standardi koji su postojali i ranije i zbog toga nisu ni pokušali da ih mijenjaju.

Općenito govoreći, Stojanović ne smatra da su u posljednje vrijeme pooštreni kriteriji Tribunala za odobravanje pomoći za odbranu. On objašnjava da visina ukupnih troškova zavisi od složenosti predmeta, odnosno od toga da li se radi o jednostavnom, složenom ili vrlo složenom predmetu.

"Kada ide suđenje, branilac i kobranilac dobivaju jednaku naknadu bez obzira na složenost predmeta, i to prvo branilac oko 22.000 maraka, a kobranilac 16.000 maraka mjesečno, do kraja suđenja", kazao je Stojanović.

Prema Stojanovićevim riječima, Tribunal u najsloženijim predmetima plaća još 24.000 maraka za pomoćno osoblje - istražitelje, prevodioce, pravne konsultante itd.