BiH
49

Hasečić: Šušnjar je spaljivao svoje komšije, želimo da bude kažnjen

Piše: J. H.
Šušnjar se dvije decenije skrivao u Francuskoj
Šušnjar se dvije decenije skrivao u Francuskoj
U Francuskoj je danas uhapšen Radomir Šušnjar zvani Laco osumnjičeni za ubistva civila u Pionirskoj ulici u Višegradu u junu 1992. godine kada je ubijeno i spaljeno više od 70 Bošnjaka iz Višegrada među kojima su bili žene i djeca. Državno tužilaštvo uskoro očekuje njegovo izručenje BiH.

Hapšenje Šušnjara 22 godine nakon strašnih zločina u udruženjima žrtava u Višegradu i tom dijelu Bosne i Hercegovine dočekali su sa olakšanjem.

"On je bio u zloglasnoj grupi Milana Lukića sa kojim je 14. juna 1992. žive spalio preko 70 civila. Žalosno je i tužno što se 21 godinu skrivao u Francuskoj. Dugo je trebalo nadležnim institucijama da ga lociraju i ovom prilikom se zahvaljujem Tužilaštvu BiH", kaže za Klix.ba predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić.

Naša sagovornica kaže da je Šušnjar do prije dvije godine slobodno dolazio u Višegrad i bio dostupan policijskim organima.

"Vjerujemo da će mu se suditi za najteže ratne zločine jer je ljude žive spaljivao. Nadamo se da će dobiti adekvatnu kaznu za ono što je uradio svojim komšijama. Nadam se da će se udostojiti i kazati gdje su sakrili kosti naših sugrađana što će biti velika satisfakcija za članove porodica žrtava", dodaje Hasečić.

Haški tribunal je Milana Lukića osudio na doživotnu kaznu zatvora za zločine počinjene u Višegradu, među kojima su i ubistva u Pionirskoj ulici.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da je sprovođenjem aktivnosti na lociranju i hapšenju Šušnjara ostvarena značajna suradnja i sa Tužilaštvom Haškog tribunala.

“Hapšenje Šušnjara je jasna poruka svim osumnjičenima za ratne zločine da će Tužilaštvo BiH i policijske agencije pronaći i procesuirati osumnjičene gdje god se skrivali, a sve u interesu vladavine prava, mira i pomirenja u Bosni i Hercegovini”, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

Iz Državnog tužilaštva je navedeno da se očekuje Šušnjarevo brzo izručenje pravosuđu BiH.