Girona
0

Haris Silajdžić nagrađen u Španiji

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić primio je u ponedjeljak navečer nagradu "Premio Liber Press Cataluna 2008“ u Gironi, Španija, a koju je u sklopu programa konferencije "Bosna i Hercegovina danas“ uručio predsjednik katalonske vlade u Gironi Enrico Vilert.

U svom obraćanju na konferenciji Silajdžić se zahvalio predstavnicima Liber pressa na iskrenom prijateljstvu prema Bosni i Hercegovini i izrazio nadu da će to prijateljstvo i dalje jačati. On je istakao da se zalaže za Bosnu i Hercegovinu u njenom historijskom svjetlu multikulturalnosti i multietničnosti te naglasio da, iako neki u međunarodnoj zajednici ne čine dovoljno da spriječe etničku segregaciju u Bosni i Hercegovni, on će i dalje nastaviti ukazivati na bogatstvo Bosne i Hercegovine u njenim različitostima. Također je dodao da je neophodno da se bosanskohercegovačko društvo ponovo reintegrira jer Evropa upravo stremi ka izgradnji jednog takvog društva kao što je to Bosna i Hercegovina bila stotinama godina.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić se sastao sa predsjednicom Općine Girona Annom Pagans, te otvorio izložbu "Dugačak put“ koju je priredio autor Miguel Ruiz, a na kojoj su predstavljene slike iz vremena stradanja bh. gradova tokom agresije 1992-1995.