Agonija bh. državljanina
140

Haris Shehada iz Gaze za Klix.ba: Preživio sam još jedno granatiranje po povratku iz Egipta

E. M.
Kuća koja je granatirana po povratku Harisa u Gazu iz Egipta
Kuća koja je granatirana po povratku Harisa u Gazu iz Egipta
Bosanskohercegovački državljanin Haris Shehada još uvijek nije evakuisan iz Gaze u Egipat, a u razgovoru za Klix.ba je kazao da je prije dvije noći samo čudom preživio granatiranje kuće u kojoj su mu poginuli prijatelji koji su ga primili nedaleko od granice Rafah.
Agonija bh. državljanina Harisa Shehade još uvijek traje i to nakon što su ga vratili iz Egipta, iako je imao sve saglasnosti za evakuaciju, kazavši samo da je to učinjeno zbog sigurnosnih razloga. Ti razlozi do danas nisu poznati ni ambasadoru BiH u Egiptu Sabitu Subašiću.

Po povratku s granice Rafah u Gazu, Haris je pronašao sklonište u stanu poznanika nedaleko od Rafaha gdje je preživio sigurnu smrt.

"Bio sam blizu povratka u svoju državu i da se sastanem s porodicom nakon što se 50 dana nismo vidjeli. Egipćani su mi zabranili ulazak bez objašnjenja, nekog konkretnog razloga. Tražio sam u nekoliko navrata da mi kažu šta je razlog, ali odbili su da pričaju uopće sa mnom", govori Haris.

Ističe da su ga držali zatvorenog u jednoj prostoriji tokom noći, a već sutradan da su ga vratili nazad u smrt - na područje Gaze koje je samo dan poslije pretrpjelo nezapamćeno granatiranje.

"Kontaktirao sam ljude kod kojih sam bio sedam dana prije prelaska granice, primili su me. U jednom trenutku sam izašao napolje kako bih kupio karticu za mobilni telefon kako bih imao internet da se čujem sa svojima... Kada sam se vratio, kuća je bila granatirana i svi unutra su bili ubijeni. Ovdje više nema sigurnosti. Ovo je četvrti put da preživljavam veoma blisko granatiranje", dodaje Haris za Klix.ba dok čeka dan da dođe u BiH.

Ambasador BiH u Egiptu Sabit Subašić za Klix.ba je kazao da je Haris dobio saglasnosti svih strana u procesu evakuacije, da može biti evakuiran i da je sve legalno.

"Mi smo pokrenuli proces evakuacije. Otišli smo u Rafah, prešao je na egipatsku stranu i rekli su mu da ne može proći dalje. Policija nije dala nikakvo obrazloženje osim da je to iz nekih sigurnosnih razloga. Čujem se s Harisom, njegovom suprugom, pokušavam ih ohrabriti, a mi kao Ambasada pokušavamo u skladu s nadležnostima poduzeti mjere da mu pomognemo. Kako će to izaći u ovom momentu je veliko pitanje", kaže Subašić.

Ističe da je sve u procesu rješavanja ovog problema te da je u stalnom kontaktu s ljudima od kojih očekuje pomoć kako bi se Haris uskoro sastao s porodicom.

Naglasio je da nisu odustali od borbe za svog državljanina.

"Mi nismo odustali, nećemo odustati. On je državljanin BiH i mi imamo obavezu da intenzivno tražimo rješenje. Proces teče, radimo na tome. Uputio sam notu prema MVP Egipta u kojoj sam zatražio da mu se osigura samo transfer sa Rafaha prema aerodromu, a postoje i drugi koraci", zaključio je Subašić.