Čeka da se spasi
55

Muke bh. državljanina Harisa Shehade: Nakon što je pušten u Egipat, policija ga vratila nazad

N. V.
Bh. državljanin Haris Shehada iz Tuzle, koji je sinoć pokušao doći do Egipta, kako bi dalje otišao u Bosnu i Hercegovinu, vraćen je na palestinsku stranu "iz sigurnosnih razloga".

Kako su nam ranije potvrdili njegov otac Ahmed Shehada, koji živi u BiH već 40-ak godina, te iz ministarstva vanjskih poslova BiH, Shehada ima zeleno svjetlo BiH za dolazak, kao i saglasnost Egipta, ali nakon što je prešao granicu na prijelazu Rafah i ušao u Egipat, policijske agencije su ga vratile, kako su naveli, "iz sigurnosnih razloga".

"Haris je ušao na egipatsku stranu sa odgovarajućom dokumentacijom, međutim sa egipatske strane su ga vratili nazad na palestinsku. Neočekivano je vraćen jer su to tražile policijske strukture", kazao je ambasador BiH u Egiptu Sabit Subašić.

Prema informacijama Harisovog oca, cijelu noć je čekao na granici da dobije odobrenje te se još uvijek nalazi na graničnom prijelazu, ali s palestinske strane. Međutim, ambasador nije mogao potvrditi informaciju o tome gdje se Haris tačno nalazi, osim da je vraćen nazad iz Egipta.

Hariosv otac je također rekao da je Egiptu predlagano i da ga puste da prođe do aerodroma uz pratnju policije i vojske, ali mu ni to nije dozvoljeno.

Harisov otac smatra da je odgovor iz Egipta o "sigurnosnim razlozima" samo izgovor i da to kažu svima koje ne žele pustiti. Ističe mišljwnjw da je to diplomatski skandal zbog kojeg bi trebao reagovati i šef diplomatije BiH.

"On je strani državljanin, uposlenik ambasade je došao po njega, ide tranzitom do aerodroma i napušta Egipat. Nemaju razloga da ga zadržavaju i da mu ne daju ući ako ima sve - pasoš, papirologiju, dozvole. Neka ga oni voze pod pratnjom do aerodroma. Ovo je jako ozbiljan prekršaj, diplomatski prije svega od Egipta i naše Ministarstvo vanjskih poslova i ministar Elmedin Konaković moraju oštro i hitno čim prije reagovati i tražiti objašnjenje zašto se bh. državljani šalju u smrt bez razloga", rekao je ranije za Ahmed Shehada.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je, izvještavajući o evakuaciji dvoje djece koji su srodnici bh. državljana, kazalo da krizni tim ministarstva nastavlja svoje aktivnosti na evakuaciji, dok je bh. ambasador u Egiptu Sabit Subašić poručio da će im trebati puno više napora kako bi bio pušten, ali da su sve svoje napore usmjerili ka tome.