BiH
0

Haraszti: Odluka o bojkotovanju BHTV1 rezultat nerazumijevanja uloga Vlade i medija

FENA
Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Miklós Haraszti, koji je boravio u trodnevnoj posjeti BiH, ocijenio je kako je BiH dospjela daleko na putu slobode medija, ali je upozorio da se slučajevi poput skandala koji je izazvala odluka Vlade RS-a da bojkotuje BHTV1 u budućnosti ne smiju dešavati.

On je naglasio kako je u BiH sa svojim timom odlučio doći ne zbog mogućnosti da je u našoj zemlji nestala sloboda medija već zbog bojkota jednog javnog emitera koji predstavlja nosioca slobode medija u svakoj zemlji.

Haraszti je ocijenio kako je ovakvo ponašanje Vlade RS-a prema javnom emiteru mogao biti početak cenzure, te da iza toga stoji pogrešno razumijevanje uloge vlade i uloge medija.

-Nismo ovdje da branimo jednu televiziju, nego postignuća BiH na putu uspostave evropskih standarda slobode medija, ustvrdio je predstavnik OSCE-a na pres-konferenciji u RTVBiH, koji je BiH posjetio na poziv EU i OSCE-a.

On je kazao kako su u razgovoru s njim najviši zvaničnici RS-a, među kojima je i sam premijer RS-a Milorad Dodik koji je inicirao ovaj bojkot, istaknuli kako se radi o izoliranom incidentu.

Haraszti također naglašava kako nijedna televizija nije savršena, ali da medijska sloboda ne leži u medijskom savršenstvu, nego u pluralizmu. Stoga je ukazao i na postojanje sistema za podnošenja žalbi, što će pomoći u edukaciji medija i poboljšanju njihove slobode.

OSCE-ov predstavnik za slobodu medija najavio je da će, kao rezultat posjete BiH, izraditi odgovorajući izvještaj s preporukama u ovoj oblasti. Ovaj dokument bi za dva meseca trebalo da bude predstavljen i ambasadorima 56 zemalja članica OSCE-a u Beču, visokom predstavniku i specijalnom predstavniku EU.