BiH
0

Hapšenje "Mladićevih pomagača"

FENA
U okviru potrage za nekadašnjim komandantom Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem vlasti u Srbiji uhapsile su petu osobu osumnjičenu da mu je pomagala u skrivanju.

Riječ je o penzionisanom kapetanu bojnog broda u Vojsci Srbije i Crne Gore Ratku Vučetiću koji je tokom rata u Bosni i Hercegovini bio oficir u Vojsci RS.

Njegov advokat Branko Butolen rekao je agenciji Tanjug da je Vučetića u ponedeljak saslušao istražni sudija i odredio mu pritvor od 30 dana.

Butolen je rekao i da je slučaj proglašen za državnu tajnu te da zbog toga ne može u javnost da iznese nijednu drugu pojedinost.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije se oglasilo povodom hapšenja Vučetića, a mediji u Beogradu saznaju da je on lišen slobode još u subotu.

Posljednjih mjeseci, zbog sumnje da su pomagali u skrivanju Ratka Mladića, pritvoreni su i Stanko i Predrag Ristić, Jovo Đogo i Saša Badnjar.

Postupci protiv njih također su proglašeni za državnu tajnu.

Saša Badnjar i Jovo Đogo su oficiri u penziji Vojske RS, dok je Stanko Ristić penzionisani pilot i pukovnik Vojske Srbije i Crne Gore.

Zajedno sa Stankom Ristićem uhapšen je i njegov sin Predrag.

Vojna bezbjednosna agencija Srbije i Crne Gore sačinila je prije nekoliko mjeseci izvještaj o Mladićevim pomagačima u kojem su prema riječima zvaničnika u Beogradu navedena imena oko 50 osoba za koje se vjeruje da su učestvovale u skrivanju generala optuženog za ratne zločine.

Kako je tada izjavio ministar odbrane Srbije i Crne Gore Zoran Stanković, riječ je uglavnom o penzionisanim vojnim licima.

Vlasti u Beogradu su pod sve većim pritiskom da riješe pitanje Mladića.

Srpski premijer Vojsilav Koštunica obećao je Haškom tribunalu i zvaničnicima Evropske unije da će optuženi general biti pronađen do kraja aprila.

Zahvaljujući tim Koštuničinim uvjeravanjima Evropska unija nije ostvarila prijetnju o suspenziji pregovora koji treba da vode ka ulasku SCG u EU.

Odgovorni urednik nedjljnika Vreme Filip Švarm za BBC kaže da je izvjsno da vlasti u Srbiji rade na tome da pronađ Mladića, ali da se ne može sa sigurnošću predvidjti da će to biti završeno u narednih nekoliko dana.

Prema njegovim riječima hapšenje osumnjičenih na neki način predstavlja priznanje da je Mladić u regionu, uprkos ranijim tvrdnjama srpskih zvaničnika da ne znaju gdje se on nalazi.

Filip Švarm kaže i da hapšenja vjerovatno uznemiravaju samog Mladića, koji ne zna da li su privedeni odali njegove druge pomagače ili mjesta na kojima se krije.

"On je zbog toga možda prinuđen da se kreće, što bi moglo da olakša hapšenje", dodaje Švarm.