"Svjetski ethos za BiH"
0

Hans Küng na međunarodnoj konferenciji u Sarajevu

FENA
Dvodnevna Međunarodna konferencija na temu "Svjetski ethos za Bosnu i Hercegovinu" koju predvodi profesor Hans Küng počinje danas u Sarajevu.

Küng je stručnjak za teologiju i filozofiju, a predstavnik je Zaklade za globalnu etiku. Prije penzije bio je direktor Instituta za ekumenska istraživanja Univerziteta u Tübingenu, a od 1962. do 1965. bio je službeni teološki savjetnik Drugom vatikanskom saboru, kada ga je imenovao Ivan XXIII.

Vatikan je 1979. povukao dozvolu za crkveno naučavanje dr. Künga zbog suprotstavljanja doktrini o papinskoj nepogrešivosti. Svoja iskustva u teologiji iznio je u brojnim knjigama.

Prva tema današnje konferencije bit će Ethos u politici koju će otvoriti profesor Küng nakon čega će uslijediti panel diskusija na kojoj će učestvovati Visoki predstvanik u BiH Valentin Inzko, profesori Ivo Komšić, Hilmo Neimarlija i Ugo Vlaisavljević.

Druga tema će biti Ethos u gospodarstvu koju će također otvoriti profesor Küng. Na panel raspravi o ovoj temi govorit će premijer FBiH Nedžad Branković, Christian Schwarz-Schilling uime The Sarajevo School of Science and Technology, Ankica Kolobarić viceguverner Centralne banke BiH kao i predsjednik Udruge "Prsten", Zvonko Biljecki.