Panevropska unija
8

Hannessey: Provedba presude Sejdić - Finci je hitna

FENA
Mary Ann Hannessey (Foto: Arhiv)
Mary Ann Hannessey (Foto: Arhiv)
Na međunarodnoj konferenciji Panevropske unije BiH "BiH u EU – EU u BiH“ šefica delegacije Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hannessey govorila je o evropskim idejama, praksama i standardima koji se moraju provesti u BiH da bi naša zemlja bila u potpunosti integrirana u Evropu.

Kada se objektivno gleda BiH kao članica Vijeća Evrope, istakla je da Vijeće Evrope vidi manjak sudjelovanja u njegovim tijelima, u provedbi preporuka tih tijela, posebno Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO), te savjetničke grupe za zaštitu nacionalnih manjina itd.

U tom smislu, kaže, postoji velika hitnost za provedbu presude u predmetu "Sejdić-Finci", koja čeka na implementaciju već tri godine.

Navela je da se izvana vide nedosljednost provedbi i kršenje ljudskih prava bh. građana.

Bosna i Hercegovina je postala članicom Vijeća Evrope u aprilu 2002. godine i time je krenula na put integracije u Evropu.

"Članstvo BiH je početak njenog puta ka EU, ali nikada nije bilo predviđeno da to bude neka čekaonica ili trening za vladavinu demokracije i vladavinu prava. To je prilika za evropsku integraciju, evropske standarde i zakone u BiH kako bi se ona dalje sama integrirala u Evropu“, istakla je Hannessey.

Deset godina kasnije, kaže, Vijeće Evrope dalo je kredibilitet demokraciji BiH s perspektivom pridruživanja NATO-u i Evropskoj uniji.

Svaki pojedinac može poslati peticiju Sudu za ljudska prava sa znanjem da taj sud sprečava svaku vrstu mučenja, korupcije, i na taj način smatra da BiH sudjeluje u naporima da stvori mrežu mehanizama zaštite ljudskih prava, provedbe pravde, borbe protiv terorizma itd.

Naglašava da Vijeće Evrope našoj zemlji pomaže izravno da zaštiti manjine, da se bori protiv rasizma i netolerancije, za neovisnost prava i medija, kao i za ustavne i obrazovne reforme.

"Put prema Evropskoj uniji mogao bi imati znakove pored puta koji vode prema ovom članstvu, ali sam put je popločan standardima Evropske unije kao što su ljudska prava i demokracija, kao i efikasno upravljanje i obrazovanje. Proces BiH prema integraciji, prema euroatlantskim integracijama, bit će brži i direktniji ako krene popločanim putem svojim članstvom u Vijeću Evrope“, kazala je šefica delegacije Vijeća Evrope u BiH.

Čak i kada BiH postane članica EU, ističe, taj put neće biti gotov. Vijeće Evrope ostaje važan partner čak i za članice EU-a jer te zemlje imaju zajedničke vrijednosti i njihova provedba i praksa čini naš kontinent jedinstvenim u svijetu, kazala je.

Ambicija Vijeća Evrope je postizanje što većeg jedinstva među članicama, kao i provedba vladavine prava i ljudskih prava u cijeloj Evropi, zaključila je.