BiH
0

Halilović: Poseban set mjera za poboljšanje položaja Roma

FENA
Akcioni planovi za rješavanje strateških problema Roma u oblasti stanovanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite predstavljaju poseban set mjera zbog toga što se romska populacija u BiH nalazi u izrazito nepovoljnom socio-ekonomskom položaju, često izložena diskriminaciji i nije u mogućnosti da se sama izbori za emancipaciju i ravnopravan status.

Ovo je kazao ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović danas u Sarajevu na otvaranju konferencije na kojoj su prezentirani nacrti akcionih planova bazirani na Strategiji BiH za rješavanje problema Roma.

Ministar Halilović je podsjetio da je usvajanje akcionih planova uvjet za priključenje BiH Dekadi Roma 2005.-2015., koju je proglasilo devet zemalja jugoistočne Evrope, a kojoj još nisu pristupile Albanija i naša zemlja.

“Pristup Dekadi otvara mogućnosti konkurisanja i pristup sredstvima koja obezbjeđuju međunarodne organizacije za rješavanje problema Roma”, kazao je ministar Halilović na konferenciji kojoj su prisustvovali predstavnici entitetskih ministarstva, načelnici općina, članovi Upravnog komiteta, Vijeća Roma, međunarodnih organizacija, te eksperti koji su učestvovali u izradi akcionih planova.

Prema riječima ministra Halilovića, akcionim planovima je predviđeno značajno povećanje broja zaposlenih Roma, rješavanje problema stambenog zbrinjavanja romske populacije i optimalna zdravstvena zaštita za sve pripadnike romske nacionalne manjine u BiH.

Današnja prezentacija nacrta akcionih planova je prvi korak ka njihovom konačnom usvajanju u Vijeću ministara BiH.