BiH
722

Hafiz Bugari: Živimo u vremenu slijepog i naslijeđenog vjerovanja, zbog preokupacije materijalizmom

Piše: S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Kulturnom centru "Yunus Emre" u Sarajevu večeras je održano druženje sa hafizom Sulejmanom ef. Bugarijem, a tema tribine bila je "Biti musliman - biti obrazovan - živjeti u 21. stoljeću". Hafiz Bugari naročito je naglasio potrebu da se obrazovanje ne svodi isključivo na učenje radi karijere, već da to bude dubinsko učenje i analiza, ukoliko želimo pravo znanje i spoznaju.

Hafiz Bugari u svom obraćanju prisutnima govorio je o jednoj od najaktuelnijih tema, a to je obrazovanje i život u 21. stoljeću sa svim izazovima koji mu pripadaju. On je naglasio važnost cjeloživotnog učenja i obrazovanja, jer su prve riječi Božije objave upravo bile "Uči i čitaj u ime Gospodara svoga".

"Učenje i obrazovanje ostavljeno je svima koji žele i teže tome da spoznaju smisao. A to je pogotovo imperativ za one koji se deklarišu kao vjernici, i to duboko i analitično proučavanje, da bismo pronašli odgovore za svačije ponašanje, napad ili uvredu" kazao je Bugari.

Hafiz Bugari naročito je naglasio jasno razlikovanje znanja i nauke, kazavši kako je znanje koje izlazi iz srca živo znanje i ono oživljava.

"Nauka se ostvaruje umom,a znanje srcem. Znanje koje je smješteno u srcu je ono od kojeg ćemo imati koristi, za razliku od onog koje je na jeziku", naglasio je Bugari.

U procesu obrazovanja i učenja potrebno je napraviti razliku između učenja i dubinske analize. Hafiz Bugari ističe da ukoliko ne postoji dubinska analiza u nauci, onda je i samo učenje radi učenja besmisleno.

"Danas se nažalost uči samo radi karijere, novca ili posla, dok je dubinsko učenje zanemareno. Živimo u vremenu gdje je prisutno slijepo slijeđenje vjerovanja, bez neke značajnije analize, gdje imamo površan pristup zbog preokupacije ljudi materijalizmom", istakao je Bugari.