BiH
173

Hadžihafizbegović nakon otvaranja hair česme: Ljuti Krajišnici su voljeli Bosnu u sebi

Piše: A.H.
Sa otvorenja hair česme u čast Ljutih Krajišnika u Vrnograču (Esad Šabanagić)
Kontekst njihove pogibije nije samo navijački. To je državotvorna smrt. Oni su pratili i navijali za reprezentaciju, ali i za hair države BiH. Voljeli su Bosnu u sebi, a ne sebe u Bosni, kazao je Emir Hadžihafizbegović, proslavljeni bh. glumac nakon što je sinoć tačno u ponoć otvorena hair česma podignuta u U Vrnograču kod Velike Kladuše u čast stradalih navijača, Ljutih Krajišnika, Almira Kasumovića, Vildana Pehlića i Hasiba Mahmića.

Emir Hadžihafizbegović je, poznato je, inicijator otvaranja hair česme.

"Iniciranjem izgradnje hair česme, kako je rekao, htio sam da tim mladićima oda počast kakvu zaslužuju..

"To je zaista najmanje što možemo učiniti da se ovi momci ne zaborave. Jer ko nema kulturu sjećanja, nema ni kulturu življenja“, istakao je Hadžihafizbegović.

Voda je potekla tačno u ponoć, u prisustvu nekoliko hiljada Krajišnika, nakon početka utakmice BiH i Argentine kojim je naša reprezentacija debitirala na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Prekrivenu zastavom BiH hair česmu su zajednički su je otkrili Emir Hažihafizbegivić i Adis Ćoralić, jedini preživjeli u stravičnoj nesreći koja se desila u Poljskoj.

Obraćajući se okupljenima, Hadžihafizbegović je pročitao SMS poruku koju mu je poslao Emir Spahić, kapiten naše reprezentacije.

"Naše misli večeras su s vama, večeras igramo za naše Ljute Krajišnike“, napisao je, između ostalog, Spahić.

Prisutan je bio i komandant odbrane Srebrenice Naser Orić.

"Narod u Krajini i moji Srebreničani imaju skoro istu ratnu sudbinu. Stoga mi je čast biti ovdje, sjećajući se mirnodopskih heroja, Ljutih Krajišnika koji su poginuli vraćajući se sa utakmice u Kaunasu“, riječi su Nasera Orića, srebreničkog komandanta.

Nekadašnji selektor BiH i Hrvatske, Miroslav Ćiro Blažević, kazao je da je Emirova ideja da izgradi ovu česmu vrijedna divljenja.

"Zato sam večeras tu. Vjerujem da je to barem mala satisfakcija roditeljima poginulih mladića da će njihova djeca živjeti trajno u srcima svih istinskih Bosanaca i Hercegovaca“, naglasio je bivši selektor BiH legendarni Miroslav Ćiro Blažević.

Projekt hair česme izradio je arhitekta Bekir Lubić, a konačan izgled ovom vrhunskom spomeniku trojici navijača dao je klesar Alija Šabanac.