BiH
226

Hadžihafizbegović: Na otvaranje hair česme za Ljute Krajišnike doći će 5.000 ljudi

Piše: N. J.
Emir Hadžihafizbegović (Foto: Klix.ba)
Emir Hadžihafizbegović (Foto: Klix.ba)
Još pet dana je ostalo do otvaranja hair česme u Vrnograču kod Velike Kladuše u čast trojici poginulih Krajišnika Hasiba Mahmića, Vildana Pehlića i Almira Kasumovića, navijača reprezentacije BiH koji su poginuli u Poljskoj vraćajući se sa utakmice u Kaunasu.

Inicijativa za gradnju česme potekla je od našeg proslavljenog glumca Emira Hadžihafizbegovića koji je za Klix.ba kazao da mu je drago što će njegova želja biti realizovana, kako ova sjajna tri momka i navijača reprezentacije BiH ne bi bila zaboravljena.

"To je najmanje što se moglo učiniti za njih, jer to nije bila smrt pod točkovima kamiona u Poljskoj, njihova tragedija ima kontekst pogibije za državu BiH. Kada su ih izvlačili iz smrskanog auta, oni su bili ogrnuti zastavama BiH", navodi Hadžihafizbegović.

Prisjeća se kako ga je vijest o njihovoj pogibiji, koju je čuo narednog jutra, izuzetno pogodila, te je već tada počeo razmišljati o tome šta bi se moglo učiniti kako oni ne bi bili zaboravljeni.

"Tri su čovjeka u realizaciji ove ideje odigrala ključnu ulogu. To su arhitekta Bekir Lubić, koji je projektovao česmu, vrhunski klesar Alija Šabanac i načelnik Općine Velika Kladuša Edin Behrić", napominje naš sagovornik.

Ističe kako je saglasnost za gradnju česme dobio od porodica poginulih momaka, te da je i njihova rodbina željela da česma njima u čast bude otvorena 15. juna, u trenutku kada sudija označi početak prve utakmice Zmajeva na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

"Ja sam bio uzeo karte za prvi turnus SP-a, ali sam naravno odustao od puta, jer je otvaranje ove česme puno važnije. Ona će na neki način zaliječiti i ljute krajiške rane, jer su dolazak na otvaranje najavili Krajišnici koji su u ratu bili na suprotnim stranama. Iako je ostalo još pet dana do otvaranja, prema nekim naznakama, na samom otvaranju očekujem dolazak 5.000 ljudi. Dolazak je najavio i bivši selektor BiH Ćiro Blažević, što je veliki gest, a bit će tu i Adis Ćoralić, momak koji je jedini preživio tu saobraćajnu nesreću u Poljskoj", naveo je.

Na kraju je Hadžihafizbegović pozvao sve građane da dođu na otvaranje ove česme i još jednom odaju počast trojici poginulih bh. navijača.