BiH
71

Hadžić: Živko Budimir je slobodan čovjek

Piše: J. H.
Živko Budimir, predsjednik FBiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Živko Budimir, predsjednik FBiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sud BiH danas je odbio prijedlog Tužilaštva BiH za ponovno određivanje pritvora u predmetu "Živko Budimir i drugi".

Nakon što je nadležno vijeće Suda BiH uvažilo žalbu Tužiteljstva BiH i ukinulo ranije rješenje od 24. maja, kojim je ukinut pritvor osumnjičenima u ovom predmetu, prije pet dana u Sudu BiH održano ročište pred sudijom za prethodni postupak u predmetu "Živko Budimir i drugi".

"Ova odluka znači ono što i treba da znači, a to je da je Živko Budimir slobodan čovjek. Tužilac će vjerovatno nastaviti istragu i to je njegovo pravo. U odnosu na Budimira nema nikakvih drugih zabrana. On je i dalje u mandatu predsjednika Federacije BiH", kazao je za Klix.ba Budimirov advokat Ragib Hadžić.

Kako nam je potvrdio Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, oni još uvijek nisu dobili današnju odluku Suda BiH, te najavio mogućnost žalbe.

Podsjetimo, predsjednik FBiH Živko Budimir i suosumnjičeni u ovom predmetu Petar Barišić, Saud Kulosman i Hidajet Halilović, pušteni su iz pritvora na temelju rješenja Suda BiH od 24. maja, a nakon očitovanja Ustavnog suda BiH o Budimirovoj apelaciji u vezi s prethodnim određivanjem jednomjesečnog pritvora.

U međuvremenu, Tužilaštvo BiH uložilo je žalbu na rješenje Suda BiH od 24. maja.

Budimir je uhapšen 26. aprila pod sumnjom da je nekim odlukama o pomilovanju osuđenika prekršio zakon i zloupotrijebio ovlaštenja.

Nakon hapšenja određen mu je jednomjesečni pritvor, a Tužilaštvo BiH predlagalo je produženje pritvora za još dva mjeseca.