BiH
0

Hadžić: Svake godine štete zbog poplava

FENA
Obilne padavine u protekla dva dana uzrokovale su poplave u novogradskim naseljima Reljevo, Rajlovac i Dobroševići. Poplavljeno je oko 15 kuća dok je oko desetine objekata ugroženo. Pričinjena je veća materijalna šteta na individualnim i privrednim objektima te poljoprivrednim dobrima.

Povodom ove nepogode općinski načelnik Damir Hadžić obišao je novogradska naselja s pripadnicima Službe civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo, te stavio na raspolaganje sve resurse općine za saniranje posljedica poplave.

"Stanovnici poplavljenih područja noć su proveli u neizvjesnosti dežurajući ispred svojih kuća. Niko nije evakuiran jer porodice žele biti uz svoje kuće. Angažirano je Vatrogasno društvo"Alipašin Most" za ispumpavanje vode u kućama. Općina može osigurati samo tehničke preduvjete. Zbog poplava svake godine na području naše općine nastaju štete. Lokalna zajednica već treću godinu apelira nadležnim institucijama na uređenje korita rijeke Bosne, Miljacke i Lepenice.

Ljudi koji su trebali donijeti ključne odluke, koji primaju budžetska sredstva za uređenje korita, jesu bili dužni adekvatno reagirati", kazao je načelnik Hadžić objašnjavajući da su protrebna velika finansijska sredstva za uređenje korita, te da će korita Miljacke i Bosne biti uređena tek s izgradnjom sarajevske zaobilaznice. navodi se u saopćenju Pres-službe Općine.