BiH
134

Hadžić: Imamo snažnu podršku u preuzimanju kontrole svog neba

FENA
Damir Hadžić (Foto: AFP)
Damir Hadžić (Foto: AFP)
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić primio je pismo podrške od generalnog direktora EUROCONTROL-a Franka Brennera u kome EUROCONTROL izražava snažnu opredjeljenost kontrole zračnog prostora.

Brenner u pismu informira Hadžića da je ovo omogućeno i uspješnim dostavljanjem radarskih podataka od strane BiH s radara „Jahorina" za otvaranje zračnog prostora Kosova.

EUROCONTROL potvrđuje da ostaju aktualni prethodno dogovoreni rokovi, i to da se započne sa shadow mode operacijama za donji dio zračnog prostora (1 faza) iz novog BHACC-a od juna 2014; da se započne sa svim operacijama za donji dio zračnog prostora (faza 1) od 16, oktobra 2014.; imati za cilj da pružanje usluga u zračnom prometu za gornji dio zračnog prostora počne od jeseni/zime 2015/2016., kako se navodi u pismu generalnog direktora Brennera.

On je ovim putem izrazio zadovoljstvo što je BHANSA napravila detaljan Plan tranzicije i uputio poziv predstavnicima BHANSA-e da dođu u Brisel kako bi se razgovaralo o operativnim detaljima. Ministar Hadžić je izrazio zadovoljstvo podrškom EUROCONTROL-a u ovom procesu od državnog interesa koji ulazi u finalnu fazu.

"Podrška EUROCONTROLA je veliko ohrabrenje za sve nas kojima je interes države BiH na prvom mjestu. Snažna podrška EUROCONTROL-a će zasigurno omogućiti lakšu tranziciju ka novoj poziciji u kojoj će Bosna i Hercegovina preuzeti potpunu nadležnost nad pružanjem usluga u zračnoj plovidbi u svom zračnom prostoru i to u zadanim rokovima", rekao je ministar Hadžić, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.