BiH
0

Gutić: Zabrinut sam za sudbinu GIKIL-a, ali ne podržavam način na koji radnici pokušavaju riješiti problem

Piše: A. K.
Bego Gutić i Husein Topčagić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Bego Gutić i Husein Topčagić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić demantovao je navode radnika Global Ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) koji su kazali da Vlada TK u proteklom periodu ništa nije uradila kako bi iznašla rješenje za spas ove kompanije.

Prema Gutićevim riječima, Vlada TK podržava sva rješenja koja se nalaze u zakonskim okvirima.

Kako je istakao, aktuelna Vlada TK prva je koja je smogla snage i hrabrosti i kazala "ne" Mittalu, odnosno indijskom partneru koji je skupa sa Vladom TK 2003. formirao zajedničku kompaniju GIKIL.

"Također, prvi smo pokrenuli pitanje zaštite državnog kapitala u ovoj kompaniji na način da smo organizovali Skupštinu društva na kojoj smo donijeli odluku o preuzimanju upravljačkih prava. Naredni korak je bio upisivanje uprave u Sudski registar kod Općinskog suda u Tuzli. Podnesen je zahtjev za upis naše uprave koju smo izabrali na skupštini, međutim nadležni sud je prekinuo postupak i mi smo se žalili na takvu odluku. Sada očekujemo da sud donese rješenje, odnosno odluku po našoj žalbi. Ukoliko bude pozitivna za Vladu TK, mi ćemo u skladu s tim i pruzeti upravljačka prava i nastaviti voditi kompaniju GIKIL", poručio je Gutić.

Kako kaže, riječ je o vrlo složenom pravnom i privrednom pitanju u kojem nema politike što se tiče Vlade TK.

"Na osnovu naših spoznaja i informacija koje smo dobili, a da se u GIKIL-u na nezakonit način vrši izvlačenje novca, mi smo o tome obavjestili i nadležno kantonalno tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova TK. Vlada TK niti jednog trenutka ne bježi protiv problema GIKIL-a, ali u ovom trenutku kompanijom upravljaju indijski partneri, koji su prema Zakonu o privrednim društvima upisani u Sudski registar. Prema tome, mi na silu ne možemo nikoga izbaciti iz Uprave društva. Ako bi to uradili imali bi nezakonit čin", naglasio je Gutić demantujući izjave pojedinaca.

Vlada TK za sutra je zakazala radni sastanak kojem će pored predstavnika Sindikata radnika GIKIL-a biti prisutni i predstavnici lokalne zajednice i dijela uprave preduzeća.

"I tom prilikom ćemo kazati da ne podržavamo način na koji radnici GIKIL-a pokušavaju da rješavaju problem - blokadom puteva, saobraćajnica i drugih institucija. U tom smislu ću tražiti od MUP-a TK da u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima te komunikacije učini dostupnim svim građanima TK na korištenje", naglasio je Gutić i dodao da razumije bojazan radnika da bi GIKIL mogao biti zatvoren.

"Razumijem bojazan radnika i ona je djelimično opravdana, ali isto tako moramo kazati da plata radnicima još uvijek ne kasni. Ja sam informisan da, ukoliko se u maju ne isplati plata za april, onda bi došlo do kašnjenja jednog ličnog dohotka. I ja sam isto kao i radnici zabrinut za sudbinu te kompanije, ali još jednom ponavljam da Vlada TK nema mogućnosti da upravlja kompanijom niti da utiče na njen rad dok ne dobijemo upravljačka prava i dok na nadležni sud zvanično ne upiše u registar", istakao je Gutić.

Ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić naglasio je da prema Zakonu o javnom okupljanju niko nema pravo blokirati saobraćajnice i time ometati i sprječavati rad drugih kompanija, te kretanje roba i ljudi.

Kako je istakao, policijski službenici MUP-a TK sutra nakon sastanka Vlade TK sa predstavnicima radnika i uprave, u skladu sa zakonskim odredbama, neće dozvoliti blokadu saobraćajnica, a što su radnici GIKIL-a činili protekla dva dana.