Žele taksi štandove
13

Grupa taksista štrajkuje glađu u blizini Gradske uprave Tuzla

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Grupa od devet taksi prijevoznika iz Tuzle već drugi dan štrajkuje glađu u neposrednoj blizini Gradske uprave ovog grada, tražeći taksi štandove u gradskoj zoni.

Kako su nam kazali, nekoliko puta su predavali zahtjeve za dodjelu taksi štandova u gradskoj zoni, a obećanje predstavnika gradske vlasti da će njihov problem biti riješen nikada nije ispunjeno.

"Mi smo se na listu čekanja za dodjelu taksi štandova prijavljivali 2003., 2004. i 2011. godine i svaki put smo dobijali odbijenice. Glađu smo štrajkovali 2013. godine ispred tadašnje Općine Tuzla i tada su načelnik Jasmin Imamović i šef Službe za komunalne poslove Kemal Kurević izašli pred nas i obećali da će naše pitanje biti riješeno za mjesec dana", izjavio je za Klix.ba predstavnik grupe štrajkača Damir Tufek.

S obzirom na to da njihov problem nije bio riješen, grupa taksista svoju djelatnost bila je prinuđena registrovati na području općina Lukavac i Kalesija, a izmjenom zakona svoje djelovanje izvan Tuzle morali su obustaviti.

Naime, izmjene zakona jasno nalažu da taksi djelatnik ovu djelatnost može obavljati samo na području općine u kojoj ima prebivalište te je grupa taksista koja štrajkuje glađu u neposrednoj blizini Gradske uprave Tuzla bila prinuđena odjaviti svoje firme te se prijaviti u Službu za zapošljavanje TK.

"Nakon našeg štrajka glađu iz 2013. podijeljeno je 38 taksi stajališta na području Tuzle, a nijedno od njih članovima grupe štrajkača nije pripalo. Mi smo sada na birou, socijalni slučajevi", naglasio je Tufek.

Dodaje i da su jučer imali razgovor s gradonačelnikom Imamovićem.

"On nam je rekao da će se potruditi da riješi naše probleme. Rekao nam je da će nas danas kontaktirati. Već je 12 sati, a niko iz Gradske uprave nije izašao ni da pita imamo li vode ili trebaju li nam lijekovi. Jedan od kolega je već završio u Službi hitne medicinske pomoći gdje će, kako nam je javio, morati ostati", dodao je Tufek.

Grupa taksi prijevoznika na kraju je poručila da u štrajku glađu u neposrednoj blizini Gradske uprave Tuzla ostaju sve dok njihov zahtjev ne bude ispunjen.