BiH
0

GROZD: Rad Federalne vlade neefikasan i na štetu životnog standarda građana

FENA
Građansko organizovanje za demokratiju GROZD ocijenilo je danas u Sarajevu rad Vlade Federacije BiH neefikasnim u mnogim oblastima, bez poštivanja zaključaka i preporuka Parlamenta te na štetu životnog standarda građana.

Iako je u programu rada za prošlu godinu planirala izradu Strategije za zapošljavanje u Federaciji BiH, federalna Vlada to nije učinila, već je izradu tog dokumenta samo prebacila u program rada Vlade za ovu godinu, kazala je na pres-konferenciji GROZD-a voditeljica parlamentarnog programa "Monitoring rada izabranih predstavnika vlasti" Mirjana Sirćo.

Ona je kazala da je izradu Strategije Vlada planirala kao vid rješavanja problema nezaposlenosti u ovom entitetu, uz učešće građana, interesnih skupina i nevladinih organizacija. Rješavanje visoke stope nezaposlenosti bilo je jedno od ključnih tačaka Građanske platforme za izbore 2007. godine.

Sirćo naglašava i da još jedan od zahtjeva iz spomenute platforme – iskorjenjavanje ekstremnog siromaštva do 2010. godine neće biti realiziran. To dokazuju posljednja poskupljenja osnovnih životnih namirnica, ali i najava novog vala poskupljenja u februaru. Mnogi građani tako su postali ili se približili rubu ekstremnog siromaštva.

Ona ističe i da Vlada, iako tvrdi suprotno, radi bez usvojenog dokumenta "Politika djelovanja i osnove strategije Vlade FBiH u mandatnom periodu 2007.-2010. godine". Taj dokument nikada nije usvojio Dom naroda Federalnog parlamenta, jer je zahtijevao ugrađivanje u njegov sadržaj veliki broj iznesenih primjedbi.

Zabrinjava i najava privatizacije nekoliko strateških preduzeća, jer efekti do sada provedene privatizacije više su nego slabi za građane, jer nisu rezultirali povećanjem proizvodnje i povećanjem broja zaposlenih, već suprotno.

O loše provedenoj privatizaciji govorio je i predsjednik Odbora za denacionalizaciju i privatizaciju Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Hamdija Rastoder, naglasivši da je aktuelna vlast gluha za iznimno nizak standard građana. On podsjeća da je Zakon o privatizaciji donesen još 1998., a već do danas je više puta mijenjan.

On upozorava da se stanje u privredi pogoršava svaki dan te da je do sada, u okviru privatizacije, rasprodata imovina desetine preduzeća uz stotine radnika koji su ostali bez posla.

Pitanje privatizacije bit će i tema vanredne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, koja će biti održana 29. januara.

Predsjednik Kluba SDP-a u Predstavničkom domu PFBiH Nermin Nikšić najavio je da će Klub na sjednici predložiti da se u narednim etapama privatizacije kod komercijalnih i javnih kompanija iz nadležnosti Federacije osigura, bez razlike, prijenos jednog dijela dionica besplatno na svakog punoljetnog građanina Federacije.

Predstavnici GROZD-a najavili su i eventualni poziv građanima na proteste, ukoliko uskoro ne dođe do rješenja ključnih životnih problema građana.